Nyheter
9 oktober 2017 10:00

Hästbajs försörjer världscuptävling med el

MiljövänligtSnacka om lämplig användning för gödsel.
Just hästgödsel står för all el på en hästtävling, närmare bestämt Helsinki International Horse Show med världscupen.

Hästbajs försörjer världscuptävling med el
Det är första gången någonsin en hel stortävling ska försörjas av hästgödselel, den kommer att produceras i Fortum’s Järvenpää-kraftverk. Foto: Lotta Gyllensten Foto: Lotta Gyllensten

Hästgödsel kommer att användas för att producera all el till de kommande världscuptävlingarna i Helsingfors. Tävlingen går i Helsinki Ice Hall och elkonsumtionen beräknas till 140 MWh, vilket kräver motsvarande ett års gödsel från 14 hästar.

Det är första gången någonsin en hel stortävling ska försörjas av ”gödsel-el” och den kommer att produceras i Fortum’s Järvenpää-kraftverk.
”Jag är verkligen stolt över att el producerad med hästgödsel kan utnyttjas för ett evenemang som är viktigt för ryttare och hästsektorn. Det är fantastiskt att Finlands största och mest kända hästtävling är en föregångare inom energi- och miljöfrågor” säger Anssi Paalanen på Fortum HorsePower i ett pressmeddelande.

Fortum HorsePower kommer också att leverera strö till de runt 250 boxarna under tävlingarna. Detta strö kommer sedan, tillsammans med gödsel från exempelvis Henrik von Eckermanns och Peder Fredricsons hästar, att användas i kraftverket för att generera ännu mer energi.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden