Sportnytt
15 april 2018 07:00

Nu ska världscupfinalen i hoppning avgöras – här håller du koll

SöndagVärldscupmeetinget i Paris går in på sista dagen och nu är det dags att kora årets världscupvinnare i hoppning. Här hittar du all information du behöver för att hålla koll.

Nu ska världscupfinalen i hoppning avgöras – här håller du koll
Världscupmeetinget i Paris går in på sin sista dag. Foto: iStock

Söndag betyder hoppning för hela slanten i Paris. Dagen inleds med en tvåstjärnig 1,45, innan det är dags för den avgörande tredje finalomgången i världscupens hoppning.

14:00 går första start i runda I, och 16:35 startar runda II. De 30 främsta ekipagen från torsdagens och fredagens rundor har gått till söndagens final, och i slutet av startfältet hittar man de två svenska ryttarna.

Douglas Lindelöw går ut som ryttare nummer 27 med Zacramento, och Henrik von Eckermann går ut näst sist med startnummer 29 på Toveks Mary Lou. Hela tre SWB-hästar finns i startfältet – förutom Zacramento är både Miebello (riden av irländaren Mark McAuley) och Bianca (riden av Steve Guerdat) med i finalen.

Så ligger ryttarna till

De två första klassernas resultat har räknats om via poäng till fel. Beezie Madden börjar på noll fel. Henrik von Eckermann är näst bäst och börjar på fyra fel, följd av Devin Ryan på sex fel.

Olivier Philippaerts, McLain Ward och Douglas Lindelöw går ut i avgörandet som delade fyror på åtta fel.

Vinnare av världscupfinalen är den ryttare som efter alla finalomgångar har minst antal fel totalt. Om två eller fler ryttare är likaplacerade sker omhoppning om segern.
Ställning inför sista klassen

Sändningar med mera

Den första delen av söndagens final går att följa i SVT Play och SVT1 från klockan 13:50. Andra delen av finalen går att följa från 16:30 i SVT Play och SVT2. Från och med 17:30 i SVT1.

Start-och resultatlistor
Tidsprogram onsdag–fredag
SVT24 och SVT Play sänder under världscupen. SVT Play:s världscupsida
Kompletta SVT-sändningstider från världscupen
FEI-tv (betalkanal)

Så går hoppfinalen till

Fakta från SvRF
Världscupfinalen i hoppning rids torsdag, fredag och söndag. Ryttarna tar inte med sig poäng från världscupkvalen, alla startar på noll fel i finalen. Varje ryttare får rida två olika hästar i de tre finalomgångarna, men bara en häst per omgång.

Första finalomgången, torsdag 12 april, klockan 20:30: 1,50 bedömning C där varje nedslag ger fyra sekunders tidstillägg. Vinner klassen gör ryttaren med kortast tid. Segraren av klassen tilldelas ett poäng mer än det totala antalet startande i första finalomgången. Andraplacerade får två poäng mindre än segraren, tredjeplacerade får tre poäng mindre och så vidare.

Andra finalomgången rids fredag 13 april, klockan 20:30: 1,60-hoppning med en grundomgång och omhoppning. Även efter den här omgången räknas poäng på samma sätt som i första finalomgången. Segraren får ett poäng mer än antal startande i klassen, andraplacerade två poäng mindre än segraren och så vidare.

Efter de två första finalomgångarna räknas poängen om till antal fel. Ryttaren med högsta antal totala poäng efter båda omgångarna får 0 fel. Ryttarna får därefter felpoäng i en stigande skala.

Tredje finalomgången, söndag 15 april, 14:00: 1,60-hoppning, består av två rundor över en Grand Prix-bana. 30 ryttare får starta i den tredje finalomgångens första runda. I den andra rundan får 20 ryttare och de som är felfria i runda 1 starta.

Vinnare av världscupfinalen är den ryttare som efter alla tre finalomgångar har minst antal fel totalt. Om två eller fler ryttare skulle vara likaplacerade sker omhoppning om segern.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 123 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden