Sverige
9 oktober 2015 11:04

Så kan häst och ryttare matchas

Minnesgoda läsare minns säkert hur Ridsport följde en av Malin Axel-Nilssons delstudier på Flyinge 2011, då hon undersökte hästars temperament. Nu är hennes doktorsavhandling klar och den visar att det går att hitta metoder för att matcha häst och ryttare, beroende på temperament respektive personlighet.

Så kan häst och ryttare matchas
Malin Axel-Nilssons avhandling är klar.

Hennes avhandling är uppdelad i tre delstudier. Den första är en kartläggning av ryttare och vilka egenskaper de söker hos hästen, vilket gjordes i form av en enkät. 2 800 ryttare i åldern 8-77 år besvarade den, där den största gruppen var kvinnor mellan 20 och 30 år.

Bland de egenskaper som de efterfrågade hos hästarna fanns:

  • – Att hästen är lätt att ta med till nya miljöer
  • – Att den är pigg och framåt
  • – Att den är lättlärd och tolerant mot människor
  • – Att den är tillgiven

Med andra ord är det temperamentet som anses mycket viktigt. Ryttarna fick även besvara ett personlighetstest om sig själva.

I delstudie två undersöktes 17 hästars beteende i fyra olika situationer, liknande de mentaltest som används för hundar. Det var skolhästar, svenska varmblod, i åldern åtta till 20 år som på grundval av sina reaktioner delades in i fyra olika temperamentskategorier. Vissa hästar var relativt lätthanterliga och blev inte särskilt upphetsade ens när ett paraply hängdes ner från taket, medan andra var mer explosiva och negativt påverkade av uppgifterna.
I den tredje delstudien vidtog så matchningen av hur ryttarens personlighet och hästens temperament påverkade samspelet mellan dem. 16 av hästarna användes till detta och de reds av kvinnliga studenter i åldern 20-30 år.

Testet utfördes genom att hästen hanterades i stallet, leddes över en markerad bro i plywood samt reds i ett gymkhanaliknande prov: en plasthink flyttades från en stolpe till en annan och slutligen fick ekipagen göra en volt kring ett skrämmande föremål. Ryttarna fick sedan gradera hästarnas uppförande.
Resultatet av detta innebär att Malin Axel-Nilsson har funnit ett sätt att mäta samspelet mellan häst och ryttare. Konkret för framtiden kan det innebära säkrare sätt att göra en bra matchning vid val av häst.

Malin Axel-Nilsson, SLU, disputerar för en doktorsexamen i etologi den 16 oktober och hennes avhandling kan läsas här: http://pub.epsilon.slu.se/12635/1/axel-nilsson_m_150924.pdf

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden