Veterinärt
23 april 2021 20:57
Ridsportplus

Ny bandmaskart hittad i Sverige

NykomlingarTräckprovslaboratoriet Vidilab i Enköping har konstaterat två hästar med bandmaskarten Paranoplocephala mamillana, vilken är ny i Sverige.

Ny bandmaskart hittad i Sverige
Bandmask är en vanlig inälvsparasit hos häst. Foto: Bengt Ekberg/SVA

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Hästar kan ha tre arter av bandmask där Anoplocephala perfoliata  är allmänt förekommande i Sverige. Dess ägg är så små att de inte kan ses i hästens träck, utan det är först vid en tilläggsanalys i samband med träckprov som eventuell förekomst kan konstateras.

Sådant träckprov brukar göras på hästar som för övrigt är friska, men uppvisar matt päls, har återkommande kolikanfall eller är svåra att få i hull.

Ny i Sverige

Nu har träckprovslaboratoriet Vidilab, Enköping, konstaterat två hästar med en annan av de tre arterna bandmask, Paranoplocephala mamillana, vilken är ny i Sverige.

Denna art av bandmask kan ses med blotta ögat i hästens träck, det ser ut som vita platta maskar – precis som man kan upptäcka bandmask hos katt och hund.
Den nya arten upptäcktes sedan ägarna till hästarna kontaktat veterinär när de såg de små vita maskarna i hästarnas gödsel.

Gäller att välja rätt preparat

Paranoplocephala mamillana anses sällan orsaka några symtom eller problem hos hästen, men om man upptäcker dessa maskar bör veterinär kontaktas, för utredning om eventuell avmaskning.

Det är inte alla substanser som brukar användas mot bandmask som har effekt mot denna art, men för avmaskningsmedel innehållande prazikvantel står arten med i uppräkningen för effekt.

Källa: Ny bandmaskart konstaterad i Sverige, fallbeskrivning av veterinär Pia Svedberg med flera vid Vidilab. Svensk Veterinärtidning nr 2, mars 2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden