Sverige
18 februari 2021 13:59
Ridsportplus

Ny bok om hästen i konsten: ”Saknade en designbok”

BoksläppHästen i konsten handlar inte bara om stora statyer med mäktiga män på hästryggen. Boken Hästen: Samtidskonst och kulturarv på landsbygden Del 2 visar hästen i konsten ur en mängd olika perspektiv. "Alla vi som är passionerat intresserade av hästar reflekterar över hästens betydelse på många plan. Det finns en mängd olika perspektiv i boken," säger Joanna Sandell, redaktör.

Ny bok om hästen i konsten: ”Saknade en designbok”
Ett utdrag ur boken "Hästen: Samtidskonst och kulturarv på landsbygden Del 2"

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Joanna Sandell, som är redaktör för boken där flera konstnärer medverkar, var engagerad i utställningen Den sista ölandshästen på Kalmar konstmuseum hösten 2016.

Hästen är en väldigt bra symbol för hur Sverige har förvandlats, till exempel hur hästbönder tar över landsbygden efter mjölkbönderna. Joanna Sandell.

Detta var en hyllad utställning som blev välbesökt.

Då var Joanna Sandell chef på Kalmar konstmuseum och hon berättar att det finns många anledningar till att hon har gjort boken.
– Dels var det många besökare på utställningen som frågade efter en katalog till utställningen. Och själv har jag saknat en snygg designbok om hästar. Dessutom har många av de konstnärer jag samarbetat med ett djupt och passionerat intresse för hästar och har fortsatt att göra konst efter utställningen. Detta ville jag fånga upp, säger Joanna Sandell som själv är hästägare och numera är chef för Södertälje konsthall.
Hästen_omslag

Många fotografier

Boken innehåller mycket fotografier och går djupare in på varför just hästar är så populära som motiv i konsten.
– Hästen har ju följt oss människor länge och haft en central roll i samhället. Alla vi som är passionerat intresserade av hästar reflekterar nog över hästens betydelse på många plan. Och hästen är en väldigt bra symbol för hur Sverige har förvandlats, till exempel hur hästbönder tar över landsbygden efter mjölkbönderna, fortsätter Joanna Sandell.

– Det finns en mängd olika perspektiv i boken, till exempel hur klimathotet omprövar vår samvaro med djuren och stad- och landsbygdsperspektivet.

”Väldigt vackra”

– En annan aspekt är ju att hästar är väldigt vackra. Oavsett om man har kontakt med hästar eller inte kan man lockas till detta.

– En annan aspekt är att hästar ofta är intresserade av att vara i dialog med oss, den kommunikationen man kan få med en häst är väldigt speciell.

I boken medverkar bland annat konstnärerna Kultivator, Salla Tykkä, Shiva Anoushirvani, Austin Camilleri, Signe Johannessen, Sasha Huber, PO Larsson, Nils Kreuger, Nicholas Sulman, Maria Kerin, Karin Victorin, Hilma af Klint.

Boken går att köpa via Kalmar konstmuseum och Getthegallop.com.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden