Fälttävlan
27 december 2019 17:10

Ny cup i fälttävlan startar i Sverige

SM-förhoppningarHermanstorp Kör- och Ridklubb blev årets arrangör 2018 och ville efter det satsa ännu mer på fälttävlan. Nu blir det en cup om två tävlingar år 2020 – där ettan i trestjärnig klass får 30 000 kronor i prispengar.

Ny cup i fälttävlan startar i Sverige
Den trestjärniga cupen kommer att ha två deltävlingar. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Roland Thunholm

– Hästsportens Formula 1 får lite mer uppmärksamhet och fokus nu, säger Mats Carlsson, ordförande i Hermanstorp Kör- och Ridklubb i Falkenberg.
Klubben startar nu en cup som går på två- och trestjärnig nivå. Banbyggnationen pågår för fullt utanför Falkenberg under ledning av Martin Möllgård. Cupen består av två deltävlingar, en på våren, den 16-17 maj, samt en på hösten, 19-20 september.

Img_0759
Ett av hindren i den nya cupen. Foto: Privat

”Otroligt roligt att arrangera”

Att Hermanstorp Kör- och Ridklubb satsar på fälttävlan beror till viss del på att man anordnade lag-SM i fälttävlan 2018.
– Vi blev årets arrangör och kände att det var läge att satsa lite extra på fälttävlan. Vi tyckte det var otroligt roligt att arrangera SM och vi är ett ”gött gäng” med mycket positiva människor som tycker det är kul att jobba tillsammans, säger Mats Carlsson.
Han säger att det bara finns några banor i Sverige som kan erbjuda trestjärnig klass.
– Många av våra medlemmar är tvungna att åka utomlands för att träna och tävla trestjärnigt, så vill satsa på medlemmar och sporten och oss själva som förening. I förlängningen hoppas vi såklart detta ger oss fler medlemmar och fler som kommer och tävlar på vår fina tävlingsbana, säger Mats Carlsson.

Img_6969
Siktar högt? Ja, klubben vill anordna både NM och SM. Foto: Privat

Höga prispengar

Förstapriset i trestjärnig klass är 30 000 kronor, i tvåstjärnig 15 000 kronor. För att delta i cupen ska man vara med i båda tävlingarna i cupen.
För ponny gäller en prissumma på 20 000 kronor som lottas ut till ekipage som är med på båda tävlingarna.
– Det är betydligt högre än normala prispengar och det är bonusen man kan vinna om man tävlar båda tävlingarna. Vi hoppas på att de bästa ryttarna i Sverige kommer till våra tävlingar, säger Mats Carlsson.
Förhoppningen från klubben är att få anordna NM år 2021 och SM år 2022.
Varför brinner ni just för fälttävlan?
– Hermanstorps Kör o Ridklubb har alltid varit en klubb som prioriterat fälttävlan. Våra medlemmar är också väldigt framgångsrika med medaljer i lag-SM nästan varje år, ibland tar vi medaljer både för ponny och häst samma år! Vi har också Anne Persson, som tidigare var förbundskapten i många år, som en av grundarna i vår förening, säger Mats Carlsson.

Img_0754
Snygga färger. Det är stor variation på de nya hindren. Foto: Privat

 

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden