Sverige
17 februari 2017 12:30

Ny dom ger hästföretagare rätt till avdrag

(uppdaterad) Christa von Limburg Stirum vann över Skatteverket i ett mål som förhoppningsvis kommer bli prejudicerande. I sådana fall blir det lagligt för hästföretagare att göra momsavdrag på alla typer av hästlastbilar - även de som Skatteverket tidigare klassat som personbilar.

Ny dom ger hästföretagare rätt till avdrag
Christa von Liburg-Styrum vann över Skatteverket och fick göra momsavdrag på sin hästlastbil. Domen kommer bli prejudicerande för många hästföretagare.

Att som hästföretagare få göra momsavdrag för inköp av hästlastbil har tidigare skett lite godtyckligt. Enligt Skatteverkets regler ska hästlastbilar bestå av två karossenheter – en chassidel och en skåpdel – med en luftspalt mellan för att inte klassas som personbil.

Christa von Limburg Stirum är en av de hästföretagare som inte fick sitt momsavdrag godkänt. Tillsammans med sin dotter Theodora Dörring driver hon hästverksamheten Theodoras showjumping, och när de köpte en femsitsig hästlastbil av märket Renault Master Theault var det inte bara momsavdraget som inte godkändes utan hon påfördes också skattetillägg för att ha lämnat felaktiga uppgifter. Christa blev arg och tyckte det kändes orättvist.
– Hästlastbilarna är inte byggda så längre, säger Christa till Ridsport.

Christa anmälde Skatteverket för en felaktig bedömning, men fälldes i Förvaltningsrätten. Ärendet gick vidare till Kammarrätten, och med hjälp av ombudet Tomas Norlander och hästlastbilsförsäljaren Ola Torstensson fick Christa rätt. Domen föll den 14 december förra året och har nu vunnit laga kraft.

Detta innebär att det nu pekar mot att hästföretagare lagligt kan göra avdrag för momsen på alla typer av hästlastbilar, även de nyare som saknar den gamla konstruktionen med en synlig luftspalt.
– Det är viktigt för många i hästbranchen som har små lastbilar i sitt företag, att de klassas om hästbilar och inte personbilar, säger Christa.
– Skatteverket har haft ett gammalmodigt tänk med den här två centimeters luftspalten mellan, bilarna är inte byggda så längre så det har blivit helt tokigt.

Christa är förstås nöjd över domen.
– Det känns jättebra att det blev så här, säger hon, och berättar att hon pratat med många som haft samma problem.
– Det är bra att jag kan hjälpa andra med det här, avslutar Christa.

Ridsport har pratat med Skatteverket, men där menar man att det inte kommer göras någon förändrig i regelverket efter denna dom.
– Den rättsliga vägledningen som finns på hemsidan gäller fortfarande, säger Thomas Johansson, Skatteverkets rättsavdelning, till Ridsport.
– Det är en bevisfråga och den som vill göra avdraget måste visa luftspalten, säger Thomas Johansson, och tillägger att det kan man göra på många olika sätt.
I Christas fall har beviset varit att man lämnat in ritningar på karosserienheterna.

Thomas Johansson säger att det inte kommer finnas någon lista över vilka olika lastbilsmodeller som har luftspalt eller inte, utan att man får göra en bedömning vid varje enskilt fall.

Vill man göra en ny prövning av sitt fall kan man göra det och till exempel skicka med en ritning.
– Men domen i sig förutsätter inte en ny prövning, säger Thomas Johansson.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden