Hästägartips
24 augusti 12:04
Ridsportplus

Ny forskning: Detta hör hästen genom ljuddämpande huva

Viktigt sinneÖronhuvor är en vanlig syn på tävlingshästar och engelsk forskning har visat att huvorna utestänger publik och musik effektivt, men att hästarna hör sådana ljud som har med deras ursprung som flocklevande bytesdjur att göra.

Ny forskning: Detta hör hästen genom ljuddämpande huva
En vadderad huva kan hjälpa den känsliga hästen att inte bli lika störd av ljud och saker som händer i omgivningen. Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Hörseln är viktig för hästar, de behöver vara uppmärksamma på omgivningens ljud för att koll på tillvaron. När det gäller tävlingshästar, som ska vara fokuserade på sin uppgift, kan det vara bra att stänga ute distraherande ljud från publiken.

En grupp engelska forskare har undersökt hur effektiva öronhuvor är och vilka ljud de stänger ute respektive släpper igenom.

Fem olika ljud testades

Arton hästar ingick i försöket och de testades med och utan öronhuvor för fem ljud. Dessa presenterades för hästarna på en nivå av 67 decibel:

– en okänd hästs gnäggning

– applåder och hejarop från en publik

– travande häst på hårt underlag

– prisutdelningsmusiken ”We are all the winners”

– pellets som hälldes i en foderskopa. 

Olika reaktioner

Hästarna reagerade olika på ljuden. Öronhuvan verkade dämpa påverkan från vissa ljud, men några ljud var så betydelsefulla för hästarna att de ändå uppfattade dem. 

Det enda ljud som öronhuvan inte hade någon effekt mot, var gnäggningen från en okänd häst. Detta beror förmodligen på att gnäggningar är en viktig del av hästens liv, den har hög känslighet för att uppfatta dem.

– Detta är bra att känna till, menar forskarna i sin rapport. Om tävlingsarenan ligger väldigt nära framridningsbanan där andra hästar kan gnägga, kan det påverka den tävlande hästen trots öronhuva.

Funkar bra för tävlingsmomentet

Det andra ljudet som hästarna reagerade för trots öronhuva, var en travande häst på hårt underlag. Detta signalerar alarm och eventuell fara och är så viktigt för hästar, att alla hästarna i försöket reagerade för det, med och utan huva. Ljudet triggar en flyktimpuls, även hos våra domesticerade hästar.

Ljuden från musik, applåder och pellets dämpades alla av öronhuvan och hästarna reagerade inte nämnvärt för dem. Det innebär att de ger önskad effekt vid prisutdelningar och för att behålla fokus under den tid hästen ska prestera.

Equine behavioural and physiological responses to auditory stimuli in the presence and absence of noise-damping ear covers. Clare Hole et al, Animals 2023

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden