Avelsnyheter
15 april 2020 09:10
Ridsportplus

Ny hopptrend i 
svensk ponnyavel

PrestationsinriktatDet har hänt något. Allt fler av de bästa ponnyerna inom hoppsporten har numera känd härstamning. Så har det varit länge internationellt, men nu börjar det bli tydligt även på svensk nationell nivå.

Ny hopptrend i 
svensk ponnyavel
XTop Hästak RP 192 med testryttaren Barbro Wiengren under bruksprovet på Grevagården 2019. Foto: Yvonne Karlsson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Ponnyhoppsporten börjar bli som all annan hästsport: baserad på avel med kända prestationsdjur i generationer.

    Det här märks även inom den lilla svenska ridponnyaveln. Under 80-talet, 90-talet och början av 00-talet låg fokus  mer på dressyr än hoppning. Flera av de tongivande uppfödarpionjärerna hade sitt hjärta inom dressyrsporten. Hingstarna som de importerade kom från Tyskland eller den holländska NWR-stamboken. Det var fina hingstar – mer än en har tävlingsmeriter på SM- och EM-nivå. Men det var inga hopphingstar.

    Samtidigt var ponnyhoppsporten, då som i dag, betydligt större än ponnydressyren. Och därmed marknaden för dem som föder upp och säljer tävlingsponnyer.

    Hopphingstarna betäcker mest

    I dag är det hopphingstarna som betäcker mest, i kraft av sin stam, egna meriter eller bevisad förärvning. De kommer ur andra blodslinjer och andra raskombinationer än gångartshingstarna. Det räcker med att titta på de här fyra hopphingstarna som godkänts av ASRP de senaste åren så blir detta tydligt. De representerar några olika trender inom internationell hopponnyavel.

    Converseallstar_e29_076_
    Converse All Star RP 186
    Svensk ridponny f -12, 148 cm, uppf Linda Glambeck, Vellinge, e Camaro M 979 u Diana RP 1361H e Dito RW 75-Ceylon 454. Avelsvärdesklass GII. 56 avkommor registrerade i Sverige. Foto: Yvonne Karlsson

    Converse All Star godkändes 2015 och genomförde sitt bruksprov 2016. Han är ett exempel på trenden att använda varmblod i hopp-ponnyaveln och ponnysporten. Converse All Star är son till elithingsten Camaro M och har även varmblod på mödernet genom mormodern Silvia 15627 e Ceylon. Det enda ponnyinslaget är morfadern Dito, en welshhingst som själv hade tävlingsmeriter på SM-nivå i kategori C och som varit en av de allra bästa förärvarna inom svensk ponnysport.

    Att uppfödare vänder sig till varmblodsaveln för att få in mer prestationer i sina ponnyer är inte så konstigt. Här finns allt man letar efter när det gäller kapacitet och dokumenterad förärvning. För den som är ny på ponnyavel men kunnig inom varmblodsaveln är det också enklare att välja en varmblodshingst till sitt ponnysto än att ge sig in i det som för den oinvigde måste kännas som en snårskog av olika stamböcker och ponnyraser.

    Vet aldrig om avkomman kommer hålla ponnymått

    Stora hästar har dock ett uppenbart problem ur ponnyavelns synvinkel, och det är att de är just stora. Man vet aldrig om avkomman kommer att hålla ponnymått. Men den som inte har råd att göra chansningar kanske inte ska ägna sig åt hästavel.

    Littlefinnigan_d182_011
    Little Finnigan de la Praz RP 189
    Connemara f -96, uppf Robert Pasche, Schweiz, e Leam Finnigan FRA 1148 u Little Witch NDL Vb 726 e Paddy of Caherlistrande NDL I 8-Ocean Wind IRE 323.
    Avelsvärdeklass GI. 20 avkommor registrerade i Sverige. Foto: Yvonne Karlsson

    Little Finnigan de la Praz godkändes 2016, samma år som Converse All Star gjorde sitt bruksprov. Då hade han en lång och framgångsrik tävlingskarriär bakom sig.

    Little Finnigan är egentligen en renrasig connemara. Men han uppfyller inte de internationella kraven för rasens hingststambok, något som har att göra med moderns stamboksklass. Svenska Connemarasällskapet har förgäves sökt dispens hos den irländska moderföreningen Connemara Pony Breeders’ Society för att få godkänna hingsten, men har fått blankt nej. I stället har Little Finnigan blivit godkänd hos ASRP. För den som är inne på att avla fram slutprodukter för sporten spelar det ju mindre roll vilken stambok som godkänt fadern.

    Det här är också en trend: att se mer till avelsdjurens meriter än till vilken rasstambok de tillhör. Fransmännen med sitt hingstprogram Syndicat Linaro är de som drivit det synsättet längst. De tillhandahåller hingstar från alla möjliga raser. Det enda hingstarna har gemensamt är att de är hoppförärvare.

    Hoppstammade connemaror är en trend

    En av fixstjärnorna i Syndicat Linaros program är Dexter Leam Pond. Den före detta EM-hopparen är en franskfödd connemara och halvbror till just Little Finnigan de la Praz (samma far). Hoppstammade connemaror och connemarakorsningar är en tredje trend inom ponnysporten. Sveriges genom tiderna bästa prestationsförärvare på ponnysidan – Poetic Justice – var just en connemara som på äldre dagar exporterades till Syndicat Linaro.

    Zoolander_e65_638_
    Zoolander RP 190
    Svensk ridponny f -14, uppf Elin Schelander, Hajom, e Zeppe van de Usseldijk u Orchid’s Natandra e Kanshebber-Kantje’s Carlando.
    Avelsvärdeklass GII. Fem avkommor registrerade i Sverige. Foto: Yvonne Karlsson

    Zoolander godkändes 2017 och gjorde sitt bruksprov 2018. Han är svenskfödd, men moderlivsimporterad från Nederländerna. I härstamningen finns arab, new forest och varmblod. Mödernet från Orchid-stuteriet står för en fjärde trend inom hopponnyaveln: holländska new forest och arabkorsningar med hingstar som Kantje’s Ronaldo och Kanshebber som linjebildare. Båda har lämnat EM-ponnyer i alla grenar men med tonvikt på hoppning, och bägge återfinns i Zoolanders möderne.

    Top Nordpols avkommor klättrar allt högre

    Slutligen XTop Hästak, godkänd 2018 och bruksprovsstjärna 2019, son till Top Nordpol och ett svenskfött, dressyrstammat sto. Top Nordpol importerades från Tyskland av Hästak och godkändes för svensk avel 2005. Han hade då tävlat i hoppning på elitnivå i hemlandet och hans far Nantano hade gått EM i hoppning. I den svenska förärvningsrankingen, som Ridsport publicerar varje år, har Top Nordpol klättrat allt högre.

    Xtophastak_e171_0403
    XTop Hästak RP 192
    Svensk ridpony f -15, uppf Hästak AB, Älmeboda, e Top Nordpol RP 146 u Emmeli P RP 1194 S e Power Boy RP 112-Burton Starlight RNF 24.
    Avelsvärdeklass GII. Tio avkommor registrerade i Sverige. Foto: Yvonne Karlsson

    Man ska inte glömma att det faktiskt finns en tysk hopponnyavel, med egna blodslinjer, även om den står i skuggan av dressyrponnyaveln. Men det pågår en lågintensiv debatt i Tyskland om vad som krävs för att kunna fortsätta konkurrera med andra uppfödarländer på hoppsidan.

    Recepten som framförs och praktiseras? De går i linje med de trender som här presenterats: inslag av varmblod och inkorsning av framgångsrika förärvare av andra raser, som Dexter Leam Pondi och Kantje’s Ronaldo. Samt förstås att slå vakt om det bästa av det man redan har.

    Fakta

    Nu är det känd stam som gäller:

    • Av de tio högst placerade ponnyerna i Svenska Ridsportsförbundets hoppranking för 2019 hade åtta känd härstamning.
    • Av de tretton ponnyer som tagit individuell medalj vid EM i hoppning de senaste fem åren har elva känd härstamning.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 5/2020.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden