Sverige
26 juni 2018 15:44

Ny ombudsman ska sätta stopp för trakasserier och kränkningar

HallandHallands Ridsportförbund tar ytterligare ett steg i sitt arbete mot kränkande behandling. Nu har de en egen ombudsman dit distriktets medlemmar kan vända sig.

Ny ombudsman ska sätta stopp för trakasserier och kränkningar
Olle Bystedt har ett viktigt uppdrag som distriktsombudsman. Foto: Per Josse och Istock (Arkivbild)

”Vårt motto är att alla ska kunna vara aktiva inom ridsporten utan att riskera att utsättas för någon form av kränkande behandling. Att känna trygghet i vår sport är A och O”.

Så skriver Hallands Ridsportförbund, som nu har en ombudsman som bland annat ska stötta drabbade och distriktets klubbar, motverka brott och trakasserier mot medlemmarna, samt ”få gärningsmannen att upphöra med handlingarna som kränker medlemmar”.

Ridsport berättade nyligen att Hallands Ridsportförbund planerade att tillsätta distriktsombudsmannen som ett led i sitt arbete mot kränkande behandling. Den nya ombudsmannen är Olle Bystedt, pensionerad polis och vice ordförande i Hallands Ridsportförbund. Det ligger i framkant och arbetar mot alla former av kränkande behandling under namnet ”Det är inte okej”.

Ombudsmannen Olle Bystedt kan bland annat nås via telefon och mail – mer information finns här

”Vet inte var de ska vända sig”

I förra artikeln, som handlade om hur män som ”ridläraren” i SR:s dokumentär ”Hästgården” kan fortsätta utan att stoppas, var Olle Bystedt en av dem som kritiserade förbundet.
− Svenska Ridsportförbundet tar för lite ansvar och avvaktar vad exempelvis Riksidrottsförbundet gör i stället för att själva gå vidare, sa han då.

Vidare lyfte Bystedt bland annat att det är svårt att veta vart man ska vända sig.
– Det finns två problem i dag. Det ena är att människor inte vet vart de ska vända sig om de har något att berätta. Att skicka ett mejl till generalsekreteraren ses inte som ett alternativ. Det andra är att det kan vara känsligt att gå till någon i den egna klubben.

Hör Olle Bystedt berätta mer om sitt uppdrag och den viktiga uppgiften i P4  Halland:

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden