Världen
11 april 2020 14:34
Ridsportplus

Ny trend i USA: Kompostera hästkroppar

KretsloppPå olika håll i USA undersöks möjligheten att kompostera döda hästar istället för att sända dem till destruktion eller låta kremera dem. Inom EU är det fortfarande förbjudet.

Ny trend i USA: Kompostera hästkroppar
i USA ökar intresset för att kompostera hästar som avlidit. Fördelarna är flera menar forskare som Ridsport talat med, men i Europa är det inte tillåtet. Foto: iStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Bakgrunden till att man i USA intresserar sig för kompostering av häst, är att det blivit allt svårare och dyrare att bli av med de döda hästarna på annat sätt, mycket på grund av att hästkropparna ofta innehåller rester av mediciner.
– Det är svårt för en hästägare när hästen dör, men jag tycker att kompostering är ett värdigt sätt att lösa hanteringen av hästkroppen, säger professor Krishona Martinson, Minnesota University.

Vanligt med andra djurslag

Hon är involverad i ett vetenskapligt projekt där man undersöker kompostering av häst och hur det görs på bästa sätt. I flera delstater i USA är det vanligt att kompostera andra djurslag, men just häst har inte undersökts ordentligt tidigare.
– Kompostering är nära naturens kretslopp, säger en annan av projektmedlemmarna, Melissa Wilson, expert på jord.
– Kvarlevorna upplöses och det tillförs näring till jorden så att nya saker kan växa.

Rent praktiskt går komposteringen till så att hästkroppen läggs på en djup bädd bestående av träflis, för att ge tillgång till syre. Sedan täcks den med en blandning av gödsel (gärna både från ko och häst) och ströbäddar.
– Detta tillför näringsrika mikrober som hjälper komposteringsprocessen, säger Wilson.

Medicinresterna förstörs

I projektet har man sett att en häst kan upplösas så snabbt som inom tio veckor.

Komposteringen kan göras även på vintern. Fördelen med kompostering är att de höga temperaturerna förstör eventuella medicinrester, så den mull som blir kvar kan användas.

I delstaten Maine finns sedan några år tillbaka ett företag som erbjuder kompostering av häst. Det är Michelle Melaragno som driver Compassionate Composting. Hon har utbildat sig i kompostering och fick myndigheternas godkännande att starta ett företag i branschen.
– Många känner till vanlig kompostering av hushållsavfall, men kompostering av stora djur är en mycket annorlunda process, förklarar Michelle i en artikel i The Horse.
– Det finns ett särskilt recept för vilket material som används, hästkroppen placeras på en djup bädd av kolbaserad komposteringsmassa och täcks med samma material. Värmen i stukan uppnår mellan 50 och 100 grader Celsius. Vi är noga med att temperaturen är runt 60 grader i minst tre dagar, det förstör eventuella läkemedelsrester.

Inga restriktioner för komposten

Efter fyra, fem månader har alla mjuka vävnader brutits ner, det tar lite längre tid för skelettets ben. Komposteringshögarna är väl märkta och de hästägare som så önskar kan få tillbaka lite mull från sin häst, och sedan plantera ett minnesträd i det eller strö det i hästens favorithage.
– Det finns inga restriktioner kring användningen av komposten efteråt, säger Michelle Melaragno.

I Sverige räknas en död hästkropp som animaliskt avfall och det finns särskilda regler för hur sådant ska hanteras. Det är destruktion, kremering eller nedgrävning (på lämplig mark efter tillstånd) som står till buds, när det gäller att ta hand om hästkroppar, något du kan läsa mer om här.

Någon kompostering är det inte tal om. Vid kontakt med Jordbruksverket, hänvisas till att EU:s lagstiftning inte tillåter kompostering av häst.

Källor: Above ground burial for horses, the Horse av den 10 jan 2020.
Yay or neigh? Researchers explore horse carcass composting as post-life option, Minnesota Daily 26 feb 2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden