Sport
13 september 2017 17:33

Ny uppgift om EM-notan: 55 miljoner back

(UPPDATERAD) För tre veckor sedan pågick EM-festen som bäst i Göteborg. I dag rapporterade olika tidningar att EM-notan landar på uppåt minus 50 miljoner. Got Event själva säger runt 55 miljoner.

Ny uppgift om EM-notan: 55 miljoner back
På Ullevi gick hoppning och dressyr under EM.

Uppdatering 17.20:
Got Event bekräftar i ett pressmeddelande på onsdagseftermiddagen att det befarade EM-underskottet som tidigare prognostiserades till 30 miljoner kronor beräknas bli större än vad som var känt innan mästerskapet.

”Prognoserna är ännu inte klara men i nuläget pekar det mot ett underskott på 55 miljoner kronor. I nuvarande prognos ingår extra kostnader som uppkommit på grund av flera olika faktorer samt minskade intäkter till följd av att biljettförsäljningen inte nådde upp till den budgeterade nivån. Däremot finns ännu inte någon beräkning av kostnader för återställning av Hedens konstgräsplaner med” säger Bettan Andersson (V) ordförande i Got Event.

Arbetet med prognos och bokslut fortsätter för att klargöra orsakerna till de ökade kostnaderna.

15.00:
I dag berättar både Göteborgs-Posten och Expressen/GT att EM-notan enligt uppgifter slutar på omkring minus 50 miljoner kronor. Enligt GT ska politiker och tjänstemän ha informerats om detta.

Got Event, det evenemangs- och arenabolag som lyder under Göteborgs stad, och Göteborgs stad var ensamma risktagare för EM. FEI bidrog inte ekonomiskt, inte heller Svenska Ridsportförbundet som däremot stöttade med person-resurser.

Bortfall på biljetter
Efter att biljetter sålts för uppåt 12 miljoner kronor mindre än budgeterat till EM är siffran inte helt otänkbar.
”Nej, vi hade ju en prognos på 33 miljoner och sedan har vi haft ett intäktsbortfall på omkring 12 miljoner på biljettsidan. Och så får vi se vad det här med planerna på Heden kostar” säger Bettan Andersson (V), ordförande i Got Event, till GP.

Gällande kostnaderna säger Bettan Andersson i GP:
”Vi i Got Event går in och tar en väldigt stor del av den här kostnaden, det har varit dealen från början. Sedan kommer vi till ett läge där vi naturligtvis får gå till vår moder, Göteborg & Co och säga att här får nog staden hjälpa till, framför allt då vi inte sålde fullt så mycket biljetter.”

GHS går plus
I maj berättade Ridsport om den skenande budgeten (PLUS-artikel här) och då var målet fortfarande att EM skulle gå ihop sig ekonomiskt, även om det betonades att det hängde ihop med det då fortsatta biljettförsäljningen.

Lotta Nibell, vd på Got Event, förklarade vidare:
– Uppdraget för Got Event är inte att vara vinstdrivande, och av våra 400 evenemang årligen går inte alla ihop, men det är medvetna val då vi har uppdraget att erbjuda evenemang och upplevelser för många olika målgrupper.

Hon påpekade då också att Gothenburg Horse Show hör till de evenemang som ger årliga överskott.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 111 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Endast 1:- första månaden
Därefter ordinarie pris 69:-