Hästliv
14 mars 2017 15:02

Nya allergimedlet får tummen upp av läsarna

(UPPDATERAD) Gensvaret blev stort när Ridsport erbjöd pälsdjursallergiker att testa ett nytt allergimedel i pulverform. Så här tycker Ridsports testpiloter efter en månads användning.

Nya allergimedlet får tummen upp av läsarna
Allergimedlet hjälpte en hel del av testpiloterna.

Uppdatering onsdag:
Ridsport har kontaktat ansvariga för utskick och enkät kring näspulvret och undersökt varför inte alla fått sin andra förpackning som utlovat. Svar:
”Listorna med alla som har fyllt i utvärderingsenkäten har skickats till vårt lager och kommer skickas ut denna veckan till alla. Det har trillat in fler utvärderingar efterhand så vi har samlat alla och därför kan det vara en viss fördröjning eftersom alla inte lämnade in sin utvärdering samtidigt, men de ska vara på väg nu.”

Det var inte bara hästägare som anmälde sig till uppropet i början av januari. Även föräldrar som följer med sina barn till ridskolan och partners till dem som håller på med hästar ville testa detta hjälpmedel mot sina allergiska besvär.

I anmälan ingick att berätta i vilka situationer som problemen uppstår och på vilket sätt. De flesta får kliande ögon, nysningar, nästäppa eller rinnande näsa. Rykt, hantering av hästen och/eller hö angavs som de vanligaste orsakerna till reaktioner. Många har egna hästar eller arbetar i stall och en del har även katt och hund som de reagerar mot.

Många använder medicin
Påfallande många använder någon medicin, som antihistaminer, för att kunna umgås med hästar och vistas i stallet.

Testen av det nya pulvret utföll till stora delar positivt. I den uppföljande enkäten uppgav minst hälften att de antingen slutat helt med medicineringen eller kunnat dra ner på den, när de i stället använt Nasaleze.

Mycket allergisk hovslagare
En av testpersonerna är hovslagaren Robin Oikarinen i Önnestad. Han är mycket allergisk mot hästar, men trots det tillbringar han större delen av livet i stallet.
– Ja, man kan undra om yrkes-valet var så genomtänkt, säger han med ett skratt.


Hovslagaren Robin var en av testpiloterna. Foto: Privat

– Men ger man sig den på att lösa problemet så gör man det också. Jag är 40 timmar i veckan i andra stall och resten av tiden hemma bland våra egna tävlingshästar och uppfödningar.

”Helt över förväntan”
Robin får kraftiga problem med kliande ögon och även andningsproblem ibland, som han håller i schack med receptfria allergi-tabletter.
– Jag testade pulvret i en månad och hade inga större känningar, lite ögonbesvär någon gång men absolut inga andningsproblem under hela tiden. Jag var tveksam till en början, eftersom jag lever så intensivt bland hästar, men resultatet var helt över förväntan.

– Jag kunde minska användningen av allergitabletterna och om jag bara hade varit en stund i stallet i stället för större delen av dygnet, hade jag nog inte behövt någon medicin alls.

Trög förpackning
En del personer har uppgett att de tyckte att förpackningen var trög att klämma på, vilket är något som borde gå att åtgärda. Ridsport har kontaktat den engelska tillverkaren Nasaleze Ltd om detta.

Exportchefen Matt Duxbury, känner till problemet. Han förklarar:
– Vi har arbetat hårt på att förfina behållaren för att den ska bli så lätt som möjligt att använda. Efter mycket testande har vi nu en annan design på förpackningarna och de som är under tillverkning just nu görs i en mjukare plast.
– De nya, mjukare förpackningarna har precis börjat komma ut på marknaden och kommer även till Sverige när det görs beställning nästa gång.

Kliniskt test
Det här var ett projekt kring den praktiska användningen för hästfolk med pälsdjursallergi. Riktiga kliniska försök (dubbelblind, placebokontrollerade) av produkten har gjorts tidigare, bland annat vid Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus. Resultatet var mycket bra. Samtliga symtom från näsa, ögon, luftrör och allmäntillstånd var lindrigare hos gruppen som fick cellulosapulver.

Majoriteten fick mycket god effekt
Efter en månads användning fick deltagarna besvara en enkät med sex frågor, detta gjorde 234 personer. Övervägande delen hade goda erfarenheter av näspulvret:

Helt besvärsfri: 14 st
Blev mycket bättre: 104 st
Viss förbättring:  99 st
Ingen förändring:17 st

Denna artikel är hämtad från tidningen Ridsports pappersutgåva där den publicerades första gången den 9 mars 2017.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 115 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-