Veterinärt
22 oktober 2020 06:20
Ridsportplus

Nya kvarkavaccinet sätter Sverige på forskningskartan

KvarkaUnder nästa år ska ett nytt kvarkavaccin finnas ute på marknaden, efter att forskning och utveckling pågått i Sverige och England under många år. "Det här är ett genombrott i bekämpningen av kvarka", säger Andrew Waller, ny forskningschef på Intervacc som står bakom vaccinet.

Nya kvarkavaccinet sätter Sverige på forskningskartan
Andrew Waller är ny forskningschef på Intervacc.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Andrew Waller var tidigare en av de ledande forskarna på engelska Animal Health Trust, och deltog då i kliniska studier som gjordes på engelska welshponnyer för att se hur de svarade på det nya vaccinet, som är framtaget av svenska forskare.

    − Jag ska erkänna att jag till en början var skeptisk till att få fram ett vaccin, eftersom kvarka är en väldigt komplex sjukdom, men de kliniska testerna visar att vaccinet skyddar hästar vid ett kvarkautbrott, säger han.

    Speciell teknik bakom vaccinet

    Det speciella med det nya kvarkavaccinet är att det är utvecklat med en teknologi baserad på flera sammankopplade rekombinanta proteiner. Det minskar också risken för allvarliga biverkningar, jämfört med konventionella vacciner som bygger på avdödade eller försvagade mikroorganismer.

    − Precis som vid all vaccinering kan biverkningar förekomma, som förhöjd temperatur när immunförsvaret reagerar, och jag hade blivit orolig om vi inte hade sett några som helst reaktioner, säger Andrew Waller, som samtidigt konstaterar att det handlar om lindriga reaktioner.

    Jag hade blivit orolig om vi inte hade sett några som helst reaktioner

    Flera kliniska studier har genomförts, både i England och i Sverige. I det senaste försöket som publicerats i en vetenskaplig tidskrift har hästar vaccinerats två gånger med fyra veckors mellanrum, och sedan fått ytterligare en dos tre månader senare.

    Efter ytterligare två veckor gavs de en konstgjord form av kvarka. Endast en ponny av de sexton som ingick i studien fick feber och patologiska förändringar.

    Boost vid förhöjd risk

    Planen är att hästar ska få två grundvaccinationer av det nya kvarkavaccinet, och därefter återvaccineras med jämna mellanrum.
    − Preliminärt räknar vi med ett vaccinationsschema som innebär revaccinering var sjätte eller tolfte månad, samt möjligheten att ge en extra boost vid förhöjd smittrisk, men doseringsschemat utformas i dialog med den europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, säger Andrew Waller.

    Något pris för det nya vaccinet är ännu inte satt, men bilden som företrädare för Intervacc ger är att priset ska bli överkomligt.
    − Beträffande priset så är det ännu inte satt, men det är klart att målsättningen är att kunna erbjuda ett vaccin för alla, säger Patrik Hellberg, informationschef på Intervacc, till Ridsport.

    Vågar inte lova utrotning

    Kvarka är en sjukdom som är spridd och utbredd över hela världen, med undantag för Island, dit inga hästar får tas in. Andrew Waller berättar hur man kan se hur sjukdomen sprids genom att smittade hästar åker runt.
    − Det är en otäck sjukdom, och i vissa fall har vi sett en dödlighet upp till tio procent. Jag önskar att vi kunde säga att det nya vaccinet kan utrota kvarkan, men det är ingen lätt uppgift. Tekniskt vore det kanske möjligt, men inte med tanke på hur utbredd kvarkan är.

    − Men tillsammans med de övriga metoderna att bekämpa kvarka, som att sätta nyanlända hästar i karantän, ökad provtagning för att hitta smittade hästar, och allmän försiktighet, så kan vi komma en bra bit på väg.

    På marknaden under 2021

    Det var svenska forskare på SLU och Karolinska Institutet som utvecklade det nya kvarkavaccinet, och företaget Intervacc som äger vaccinet är också svenskt.
    Sverige ligger därmed bra till för att få tidig tillgång till vaccinet, när det väl är redo att gå ut på marknaden under nästa år.

    − Jag måste säga att det är oerhört spännande att få vara del av den här processen, säger Andrew Waller, som nu är på väg att flytta till Sverige för att leda arbetet med forskning och den fortsatta utvecklingen av det nya vaccinet.

    Så fungerar vaccinet

    Studie publicerad i Vaccine

    I somras publicerades resultat och analyser från kliniska studier inom vaccinutvecklingsprojektet Strangvac i  Vaccine, ledande tidskrift för dem som är intresserade av vacciner och vaccination.

    I artikeln framhävs att Strangvac är säkert och ger hästar betydande skydd mot kvarka redan efter två vaccinationer med fyra veckors mellanrum. Studien visade också att denna initiala vaccination med två doser inducerade ett ”immunologiskt minne” som varade i minst 12 månader. Aktivering av det immunologiska minnet med en påfyllningsdos som gavs efter tre månader skyddade 94% av hästarna i studien från att drabbas av kvarka.

    Strangvac är en ny typ av vaccin baserat på forskning vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och Karolinska Institutet. Vaccinet innehåller fragment av åtta olika proteiner för att maximera vaccinets effektivitet och förmåga att omfatta olika stammar av Streptococcus equi som orsakar infektion hos hästar över hela världen.

    Expandera

    Tar inte ut något i förskott

    − Om det här vaccinet håller vad det lovar, är det mycket välkommet. Det säger Peter Kallings, förbundsveterinär i Svenska Ridsportförbundet och dessutom ordförande i hästvälfärdsrådets referensgrupp för djurskydd, smittskydd och antidopning.
    − Men det är ännu inte godkänt och lanserat, och tyvärr har vi sett andra vacciner mot kvarka komma och gå.
    − Situationen med återkommande kvarkautbrott är inte acceptabel, och det vore mycket värt med ett vaccin som verkligen fungerar mot kvarka, säger Peter Kallings.

    190220kvarka Foto Jeanetteflensburg
    I snitt har det varit 1,6 gårdar i veckan som drabbats av kvarka de senaste fem åren. Foto: Jeanette Flensburg

    Även Gittan Gröndahl, tf statsveterinär på Statens Veterinärmedicinska Anstalt SVA, konstaterar att behovet av ett kvarkavaccin är mycket stort.

    − Kvarka är idag ett långt större problem än hästinfluensa, stelkramp och botulism tillsammans, räknat i sjuka och döda hästar, eftersom våra hästar inte har något vaccinskydd mot kvarka.
    − I snitt har det varit 1,6 nya kvarkadrabbade gårdar i veckan i Sverige de senaste fem åren, säger Gittan Gröndahl.

    Kvarka

    Orsakas av bakterien Streptococcus equi

    • Symtom
      Hög feber (över 39 grader) och hosta samt kraftigt, varigt näsflöde. Till de klassiska symtomen hör även bölder i lymfkörtlarna vid ganascherna och svårighet att svälja. Så snart kvarka misstänks, bör veterinär tillkallas för att säkerställa diagnosen genom provtagning av näsflöde eller svalj.
    • Behandling
      Hästar i normal kondition får i regel vila sig igenom sjukdomen.  Vissa individer blir dock mycket sjuka och får bölder som behöver dräneras eller sådan svårighet att äta och andas att de behöver antibiotika. Framför allt föl och unghästar kan bli riktigt illa däran. Dödsfall förekommer.
      Isolering rekommenderas redan vid misstanke om kvarka.
      Behandlande veterinär ger rekommendation om isolering utefter varje anläggnings förhållanden. Efter att sista hästen är symtomfri krävs en omfattande rengöring av stall, utrustning och kläder.
    • Smittspridning
      Mycket smittsamt. Kvarka smittar genom kontakt: slem, hostningar, infekterade kläder, utrustning. Bakterien börjar inte utsöndras till omgivningen under de första 24-48 timmarna, så det finns en chans att begränsa utbrottet genom snabba åtgärder. 
    Expandera

    − Alla som arbetar professionellt med bekämpning av kvarka har därför länge önskat att det fanns ett säkert och effektivt vaccin. Ett sådant vaccin vore en stor tillgång eftersom det kan skydda hästar förebyggande mot kvarka.
    − Med ett vaccinationsprogram skulle Sverige kunna sätta upp en strategisk bekämpning mot kvarka på samma sätt som vi framgångsrikt gjort för andra smittsamma djursjukdomar, där en del sjukdomar till och med har kunnat utrotas från landet.

    Huruvida Intervaccs nya kvarkavaccin Strangvac är det vaccin som alla väntar på är dock för tidigt att säga, menar Gittan Gröndahl.
    −Vaccinet ligger hos den europeiska läkemedelsmyndigheten för bedömning och godkännande av dokumentationen av bland annat säkerhet och effekt. Jag hoppas att det snart är klart.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden