Sverige
14 september 2021 13:27

Nya utbildningsplatser ska minska veterinärbristen

HästvälfärdRegeringen vill ge mer pengar till SLU för att öka antalet platser på veterinärutbildningen. Dessutom ska en utredning komma med ytterligare förslag för att råda bot på veterinärbristen. Bland annat ska ett fördelat jouransvar utredas.

Nya utbildningsplatser ska minska veterinärbristen
Nya platser på veterinärutbildningen och en statlig utredning ska råda bot på veterinärbristen. Foto: iStock

Regeringen vill skjuta till mer pengar till veterinärutbildningen på SLU. För 2022 föreslås ett tillskott på 37,5 miljoner kronor och den summan ökas sedan successivt till 71 miljoner kronor till 2027.
– Jag är väldigt glad och tacksam över att regeringen förstått allvaret och kunnat möta oss i den här frågan. En fråga som är viktig för både djurägare och samhället i stort. Vi kommer nu att direkt påbörja arbetet så vi kan ta emot fler studenter så fort som möjligt, säger SLU:s rektor Maria Knutson Wedel i ett pressmeddelande.

Nu antas 103 nya studenter årligen till veterinärutbildningen. Förhoppningen är att kunna öka till 160 utbildningsplatser om budgetförslaget går igenom.

Utredning ska se över jouransvaret

I dagarna har regeringen också satt på pränt vad som ska utredas för att komma tillrätta med veterinärbristen.

En särskild utredare ska bland annat granska regleringen av statens åtagande kring veterinära tjänster. Utredaren ska också granska ansvarsfördelningen mellan staten och privata veterinärer när det gäller bland annat beredskap under jourtid. Detta kan exempelvis landa i krav på jourberedskap även för privata veterinärer och veterinärkliniker, med därmed också en omfördelning av resurser för detta.

Dessutom ska utredaren analysera och vid behov lämna förslag på villkoren för Distriktsveterinärernas veterinära tjänster när det gäller nivå på vård, rimligt avstånd och inom vilka geografiska områden Distriktsveterinärerna ska vara verksamma.

Dubbla roller ska utredas

Riksrevisionen påpekade i sin rapport i våras det problematiska i att Jordbruksverket är både beställare och utförare av veterinärtjänster, efter Distriktsveterinärerna ligger under Jordbruksverket, så även det ska utredaren analysera.

Slutligen ska utredaren också komma med förslag på åtgärder för att komma till rätta med bemanningsproblemen i branschen, och då inte bara vad gäller veterinärer, utan även djursjukskötare, som också är ett bristyrke.

Vem som ska utreda detta är ännu inte känt. Utredningen ska vara klar i oktober 2022.
Här finns regeringens skrivelse som svar på Riksrevisionens rapport.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden