Körning
12 april 2023 15:59
Ridsportplus

Nystart för sportkörningen i Flyinge

UppsvingDet rullar på rejält för den svenska sportkörningen. Nyligen tecknade Skånska Körsällskapet ett tioårigt samarbetsavtal om körsportens framtid med Flyinge. Ridsport har besökt den anrika anläggningen som nu rustar rejält för framtidens kuskar.

Nystart för sportkörningen i Flyinge
Flyingechefen Christina Rosell, Skånska Körsällskapets Marie Nilsson och Flyinges körmästare Marie Kahrle är alla nöjda med att framtiden för stora internationella körtävlingar ser mycket ljus ut. Foto: Eva ÖSterlund

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Stolpar överallt. Uppröjning och trädfällning. Landskapet öppnar upp. Nu förvandlas det gamla körhinderområdet i Flyinge steg för steg. Om några månader är det dags för ett stort mästerskap och intresset och engagemanget växer från dag till dag.

Flyingechefen Christina Rosell och ordföranden i Skånska Körsällskapet, Marie Nilsson, är nöjda. De har precis enats om och skrivit på ett tioårigt samarbetsavtal om körsportens framtid på den anrika anläggningen.

– En långsiktig plan för ett område som de senaste åren inte har varit topp-prioriterat för oss. Det har funnits så mycket annat på Flyinge som krävt åtgärder. Så området längs ån har helt enkelt fått växa igen en hel del, säger Christina Rosell. 

Bild 5
På plats på det som snart är ett tävlingsområde av internationell klass. Från vänster Marie Nilsson, ordförande i Skånska Körsällskapet, Kim Andreassen, internationell banbyggare och Martin Eriksson, mästaren i grävmaskinen. Foto: Eva Österlund

Röjer för fullt

Men nu blir det alltså ändring på det. Skånska Körsällskapet har haft sitt säte på Flyinge i många år. Klubben grundades 1978. Chefer har kommit och gått, föreningen har varit kvar och genom åren haft ett gott samarbete med ledningen.

2015 kom Christina Rosell till Flyinge.

– Här fanns det stora utmaningar. Flyinge var inte en speciellt lysande affär ekonomiskt. Det stora målet var att vända den ekonomiska trenden och överleva och det har vi lyckats med, säger Christina Rosell.

Rosell har alltid varit nära ridsporten även om hon själv inte aktivt utövar den idag. Det har funnits andra i hennes familj som gjort det och det är en sport hon tycker är väldigt viktig. Ovsett vilken gren det handlar om. Det är här körningen kommer in.

– Det är viktigt för oss att ha den med. Att kunna erbjuda fler grenar än hoppning och dressyr. Därför är det också viktigt med personer som vår egen körmästare Marie Kahrle och Fredrik Persson med sitt fyrspann och sitt kunnande och sin erfarenhet.

Bild 3.
Lite taktiksnack mellan Flyingechefen Christina Rosell och en av anläggningens körhästar. Foto: Eva Österlund

Rejäl ansiktslyftning

De senaste åren har det byggts en ny ridsportarena på före detta Flyingemark. En arena som Christina Rosell hoppas på ett samarbete med i framtiden. Planer finns redan. Men det är på marken runtomkring, körningens gamla hinderområde för maraton, som det nu händer saker.

– Här har vi verkligen röjt, berättar Marie Nilsson. För några veckor sedan bad vi våra medlemmar om hjälp med en riktig ”städning” härute. Och de ställde upp.

Buskar försvann, vassen röjdes undan, gamla hinder, både från körning och fälttävlan plockades bort, området jämnades till. Och plötsligt fanns det mycket mer mark att använda för den nya banan.

Mästerskapsbanor på gång

Något som Kim Andreassen och Martin Eriksson gillade extra mycket. För det är Kim, som är internationell banbyggare och Martin, erfaren grävmaskinist, som jobbar här dagligen. Kim ska sedan bygga de stora mästerskapsbanorna här, nu har han full kontroll på varje stolpe och Martin har mängder av erfarenhet om hur marken ska fixas för att klara stora sportevenemang.

Här bygger de morgondagens banor för hästsport.

Och det måste rulla på, i juli är det nämligen dags för Nordiska Mästerskapet i sportkörning. Ekipage från nordiska och baltiska länder kommer till Flyinge för att testa nya banor och nya hinder. Nästa år blir det ännu större. Europamästerskap för unga kuskar.

– Det blir riktigt spännande, säger Marie Nilsson när hon tar en inspektionsrunda i hinderområdet. Öppenheten i landskapet blir en enorm tillgång, inte minst för publiken som kan se det mesta från en och samma punkt.

– Moderna lösningar, ytor för mobila hinder, fyra nya fasta hinder och ett nytt spektakulärt vattenhinder, fortsätter Marie.

Träningen i fokus

Just tillgängligheten är Christina Rosell extra nöjd med. Det är viktigt för Flyinge.

– Det ska vara en samlingsplats, ett område för stora tävlingar och träningar som verkligen sätter Flyinge på kartan.

Och Skånska Körsällskapet är med. Nu ska man visa i handling och i organisation att man är värdig en superbana och ett långvarigt samarbete med Flyinge.

De redan inplanerade mästerskapen ska följas av flera är planen. Christina Rosell menar också att arrangemang av den här storleken och med den här satsningen är mycket bra för Flyinge. 

– Vi vill ju ha en öppen anläggning, man ska känna sig välkommen hit, här är ju inte minst en fantastiskt unik miljö, väl värd att se.

Samtidigt poängterar hon att det också är en träningsanläggning i första hand.

– Tävlingarna i de olika grenarna är trots allt bara ett visst antal veckor om året. I vardagen finns träningsmöjligheterna, Flyinge är först och främst en tränings- och utbildningsanläggning och vi får fler och fler träningar på hög nivå förlagda hit, inte minst från Svenska Ridsportförbundet, säger Christina Rosell.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden