Nyheter
18 juli 2019 07:35

Nytt fågelvirus kan smitta hästar

SjukdomEtt nytt fågelvirus sprider sig norrut genom Europa och finns nu i Tyskland. Viruset kan smitta hästar och ge dem en allvarlig sjukdom.

Nytt fågelvirus kan smitta hästar
Det är oklart hur många hästar som idag finns på den kritiserade anläggningen. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivbild: Jeanette Flensburg

Det handlar om West-Nile-virus, WNV, och Usutuvirus, USUV.

Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, berättar att viruset framförallt finns i de sydöstra delarna av Europa. Under 2018 rapporterades för första gången  två fall på hästar i Tyskland.

Viruset kan även smitta människa och 2018 rapporterades drygt 1 500 fall hos människor inom EU. Antalet rapporter om WNF hos hästar under samma period i EU är nästan 300 stycken, med de flesta från Italien och Ungern men även Grekland, Frankrike och Spanien.

SVA ber nu om allmänhetens hjälp att rapportera in döda fåglar som hittas söder om Dalälven. Detta för att kartlägga smittan.

Många hästar som smittas får inga symtom alls eller enbart övergående feber. En del hästar utvecklar en mer allvarlig sjukdom med neurologiska symtom som ger problem med till exempel balans och styrka, förändrad vakenhetsgrad – antingen hyperreaktiva eller dämpad vakenhetsgrad samt darrningar i huden i huvud- och halsregionen.

Av de hästar som får de svårare symtomen kan dödligheten uppgå till en tredjedel.

Läs mer på SVA:s webbplats om hur kartläggningen går till.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden