Sverige
23 januari 12:14

Nytt hästkrematorium i Skåne

AvslutSvensk Lantbrukstjänst, som har som en av sina uppgifter att avliva och forsla bort döda hästar och lantbruksdjur, har sedan årsskiftet utökat sin verksamhet med att även ta emot hästar för kremering.

Nytt hästkrematorium i Skåne
Att kremera sin häst blir allt vanligare bland svenska hästägare. Foto: Getty Images/iStockphoto

Enligt en rapport som kom i slutet av 2019 slaktas knappt en tredjedel av de hästar som avlivas i Sverige –  många hästägare väljer en annan avlivningsmetod än slakt, både för att de drar sig för att lämna hästen till slakt men också för att många hästar inte kan slaktas på grund av medicinering och hästpasshantering. I stället går många hästar till energiåtervinning. Men det blir även allt vanligare att kremera sina hästar, skriver ATL.

Detta är något som Svensk Lantbrukstjänst, företaget som ofta anlitas för att avliva och forsla bort döda hästar och lantbruksdjur, har uppmärksammat. Sedan årsskiftet erbjuder de kremering i södra Sverige i krematoriet i Kävlinge. Tjänsten är öppen för hästägare i Skåne, Blekinge, södra Småland, Öland, Halland och södra Västergötland.

Det finns sedan tidigare ett fåtal krematorier runt om i landet som tar emot hästar för kremering.

Läs mer om hästkremering

Läs mer om olika sätt att ta hand om hästens kropp efter avlivning

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden