Veterinärt
1 november 2021 19:37
Ridsportplus

Nytt om magsår, ledinjektioner och elektrolyter

ForskningDen årliga hästveterinärkongressen BEVA i Storbritannien innehöll mängder av föreläsningar. Detta är ett axplock av vad som sades.

Nytt om magsår, ledinjektioner och elektrolyter
Ny forskning visar att tillförsel av elektrolyter inför ansträngning inte förbättrar hästens prestanda. Foto: LazorPhotography/Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Professor Ben Sykes, Nya Zeeland, forskar mycket kring magsår hos häst och gav ny information om detta. Han menade att kopplingen mellan magsår och reaktion vid sadling eller uppsittning, inte nödvändigtvis stämmer. Hälften av de hästar han undersöker med gastroskopi på grund av misstänkt magsår, har inte några sådana.

  Deras reaktioner vid sadling och uppsittning har varit uttryck för smärta någon annanstans, oftast har det handlat om ortopediska problem.

  Han berättade vidare att det är viktigt att skilja på de två formerna av magsår, där Equine Squamous Gastric Disease (ESGD) är vanligast och innebär sår i övre delen av magsäcken. Equine Glandular Gastric Disease (EGGD) är sår som finns i den röda delen av magsäcken eller vid nedre magmunnen.

  ESGD har mycket med fodersituationen att göra, om inte hästen får möjlighet att äta lite och ofta, men även hård fysisk aktivitet och stress kan ha betydelse för uppkomsten av dessa magsår. EGGD är troligen framför allt kopplade till stress, men det är ännu ganska outforskat.

  Såren kan vara besvärliga att få bukt med och tar lång tid att behandla.

  Varningens finger för elektrolyter

  Den amerikanske veterinären Scott Hay tog upp ledinjektioner och annan medicinering av leder och varnade för en övertro på medicinering.
  – Det finns studier, både avslutade och pågående, som tyder på att alltför mycket medicinering och för många ledinjektioner kan leda till att hältan förvärras med tiden, sade Scott Hay.
  – Vid rätt diagnos är medicinering av leder naturligtvis den korrekta behandlingen, men behandlingen ska inte grunda sig på antaganden och göras slentrianmässigt.

  Dr Bettina Dunkel vid Royal Veterinary College i London har undersökt elektrolyternas inverkan. Hon har gått igenom studier kring distans- och fälttävlanshästar och i vilken mån elektrolyter kan påverka prestationen. Hon fann att även om tillförsel av elektrolyter inför ansträngning innebär att dessa snabbt sprider sig dit de gör nytta, förbättrades inte hästarnas prestanda.
  – Jag vill höja ett varningens finger för elektrolyter, sade Bettina Dunkel. Även om jag brukar säga till hästägare att det inte är någon fara med att ge tillskott, stämmer detta inte på just elektrolyter. I ett försök gavs det till hästar på långritt under sex dagar och av de tolv deltagande hästarna fick fem kolik. Så upprepad tillförsel av elektrolyter kan innebära en risk.

  Källa: Joint medication and ulcer signs: top vets’ views on potentially controversial equine health Horse & Hound 22 sept-21

   

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden