Distansritt
28 juli 2022 09:08
Ridsportplus

Nytt SM-guld till Sara Henriksson: ”Joggade runt”

MästerskapHon gjorde det igen. I helgen tog Sara Henriksson sitt fjärde SM-guld som ryttare i distansritt. Detta efter en ritt på 16 mil. "Känslan var att både jag och han kunde med glädje göra en sträcka till," säger den svenska mästaren.

Nytt SM-guld till Sara Henriksson: ”Joggade runt”
Sara Henriksson på väg mot SM-guld. Foto: Peter Svensson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det var i helgen som SM för seniorer och unga ryttare reds under Simlångsritten utanför Halmstad.

Han joggade runt tävlingen på ett bra sätt, bra värden hela dagen, fantastisk i pulsen och väldigt, väldigt pigg i mål. Sara Henriksson.

Seniorerna red 160 km och det var sex ekipage som gjorde upp. 29-åriga Sara Henriksson var överlägsen och vann efter att ha hållit en snitthastighet på 15,84 km/h.

Den rutinerade landslagsryttaren och arabvalacken Woo Boo Doo (f 2011 uppf Camilla Kvarnström, äg Sabina Rapp) hade en segertid på dryga tio timmar med över en timmes marginal till silvermedaljören. Kjell Westerback med Hadari.

Redan VM-kvalad

SM-tävlingarna ingick dock inte i guldekipagets ursprungliga upplägg för året, där VM är aktuellt, och kvalet till världsmästerskapet skulle ha gjorts i juni.
– För några veckor sedan upptäckte vi att jag redan var kvalad till höstens VM, berättar Sara Henriksson som då valde att rida SM över 160 km.

– Målet att var att ge Woo Boo Doo en bra tävling där han bara kunde rulla på. Resultatet blev exakt så och han joggade runt tävlingen på ett bra sätt, bra värden hela dagen, fantastisk i pulsen och väldigt, väldigt pigg i mål, fortsätter Sara Henriksson.
– Känslan var att både jag och han kunde med glädje göra en sträcka till, inte ofta jag haft en så härlig känsla i mål.

Ekipaget tog inte bara SM-guld, utan fick också priset för ”best condition”, en utmärkelse som ges till den häst som är fräschast efter målgång.

Diskussion med landslagsledningen

Nästa utmaning för ekipaget är VM i Italien i oktober, alternativt någon annan stor tävling i Europa där Woo Boo Doo kan förberedas på hög hastighet.
– Och i så fall i stället rikta om målsättningen mot EM 2023. Jag har en diskussion med landslagsledningen där vi vänder och vrider på olika riktningar och vad de kan göra för oss som ekipage och för Sveriges landslag i distansritt, säger Sara Henriksson som bor i Agunnaryd söder om Ljungby i Småland.

Woo Boo Doo ska nu få vila och återhämtning efter sitt SM-guld.

Sara Henriksson har totalt fem SM-guld på meritlistan, varav fem som tränare och fyra som ryttare.

Ella Lindblom/Celuna d’Aurieres tog hand om SM-bronset.

Resultat senior-SM

I SM för young riders, som gick över 120 kilometer, vann Svea HallinderMy Kanel El Hamy, tätt följd av Ebba Bota/El Qatar. Anna Remmare/Ua Divanni tog brons.

Resultat young rider-SM

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden