Distansritt
23 april 2022 13:09
Ridsportplus

EM-medaljör pensioneras: ”Hon börjar bli sliten”

PensioneringLandslagsryttaren Sara Henriksson pensionerar sin bronsmedaljör från EM. I den här intervjun berättar distansryttaren varför och hur hon planerar att gå vidare med sitt tävlande.

EM-medaljör pensioneras: ”Hon börjar bli sliten”
Sara Henriksson och Elopolda vid en tävling 2017.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det är arabstoet Elopolda (f 2006 e Orkow-El Borr, uppf Jan & Elisabeth Wahn, äg Sara Henriksson, Angela Petersson and Matilda Petersson) som nu pensioneras efter en lång och framgångsrik karriär på internationella distansbanor.

Hon är färdig med sin tävlingskarriär och kan ha ett värdigt liv nu som avelssto och barnhäst. Sara Henriksson.

– Vi har gjort otroligt mycket fina resultat ihop när man tittar tillbaka, säger Sara Henriksson som ingick i det svenska bronslaget på EM 2017 med just Elopolda.

– Mitt bästa minne med henne är nog EM i Slovakien 2015. Det var mitt första mästerskap som senior och första mästerskap för Elopolda. Vi kom åtta, tog svenskt rekord och gjorde det bästa resultat någon svensk gjort sedan 1993. Sedan har vi gjort flera tävlingar som har varit utmanande och fantastiska.

Skadad förra året

16-åriga Elopolda hade en lindrig skada förra året som har läkt ut. Hon gjorde en mindre tävling i småländska Agunnaryd där Sara Henriksson bor i februari.

– Hon gick helt fantastiskt och vi kände alla att hon var tillbaka för kanske sin sista säsong. Men på ett klinikbesök nu för ett par veckor sedan upptäckes det att hon börjar bli sliten och att hon helt enkelt inte håller för den tuffa träning och tävling som väntas, så beslutet togs att hon är färdig med sin tävlingskarriär och kan ha ett värdigt liv nu som avelssto och barnhäst, säger Sara Henriksson som ingår i svenska landslaget.

Distansryttarens satsning fortsätter nu främst med sin mosters 11-åriga arabvalack Woo Boo Doo. Han har vinster på CEI3* 160 km och CEI3* 140km.

Satsar på VM

– Jag har haft honom hos mig några år och jag red honom på EM i Holland i höstas. Målet med honom är att kvala till VM i höst. Så det är helt klart en ny talang, säger Sara Henriksson som också har några yngre hästar på gång.
– Vill man ligga på högsta nivån och jaga mer resultat och bättre resultat måste man tänka på framtiden med hästmaterial. Det är mitt mål att fortsätta utvecklas och få mer resultat.

VM i distansritt rids i italienska Verona den 22 oktober.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden