Sverige
20 augusti 2020 20:45

Oklara ägarförhållanden hindrade inte länsstyrelsens försäljning av ponnyer

DjurskyddTidigare i år omhändertog Länsstyrelsen i Skåne län över 40 ponnyer med olika ägare. Myndigheten ansåg det bevisat att ponnyerna sköttes av en man med djurförbud som fanns på gården där ponnyerna var uppstallade. Trots överklagande och visande av ägarhandlingar är de flesta ponnyer nu sålda vidare.

Oklara ägarförhållanden hindrade inte länsstyrelsens försäljning av ponnyer
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivbild: Roland Thunholm

Det var i mitten av mars som drygt 40 ponnyer omhändertogs av Länsstyrelsen i Skåne län. Dessa ponnyer var uppstallade på samma gård men hade olika ägare.

Gårdsägaren har sedan några år djurförbud och hans hästar har omhändertagits vid ett par tillfällen tidigare. De hästar som nu fanns på gården var hästar han har ägt innan djurförbudet, men som nu hade andra ägare. Huvudanledningen till omhändertagandena och djurförbudet då var att korrekta tillstånd för verksamheten inte fanns.

Det var i mitten av mars som det nya omhändertagandet av ponnyer som fanns på mannens gård gjordes. Detta efter att Länsstyrelsen i Skåne län menade att mannen skötte om hästarna trots att han har djurförbud, vilket inte är tillåtet. Myndigheten skriver i ett yttrande att mannen ”fortsatt sin hästhållning på samma sätt och på samma plats som före att han meddelades djurförbud 2015 och med åtminstone delvis samma hästar. Vem av personerna i hans närhet som uppges som ägare respektive skötare av de olika hästarna varierar i de uppgifter som lämnas av honom och de övriga personerna.”

Andra sysslor

Mannen har själv i flera olika skrivelser till myndigheten berättat att han enbart sköter andra sysslor på gården, så som enklare reparationer, gödselkörning, skörd, framkörning av foder och liknande

Enligt en skrivelse till länsstyrelsen från en av de tidigare ägarna till ponnyerna handlar det om totalt tio personer som fick sina hästar omhändertagna i detta ärende. Flera kvitton och registreringshandlingar som styrker ägarskapen har skickats till länsstyrelsen.

En handfull av ponnyerna har därefter återlämnats till sina ägare, men inom en månad efter omhändertagandet var resten av ponnyerna sålda av länsstyrelsen till ”personer som har hört av sig till Länsstyrelsen och angett att de har varit intresserade att ta över dem.”

Ägarförhållanden och hästarnas skick har ingen betydelse i sådana här fall, utan det är länsstyrelsens bedömning av vem myndigheten anser har skött om hästarna som avgör.

Förvaltningsrätten

Ärendet har även behandlats av Förvaltningsrätten i Malmö efter att mannen och några av hästägarna överklagat länsstyrelsens beslut om omhändertagande och försäljning av ponnyerna. Mannen yrkade att besluten om omhändertagande och överlåtelse skulle upphävas och att samtliga hästar ska återlämnas till sina ägare.

Förvaltningsrätten avslog överklagandet och ansåg att länsstyrelsen har visat att mannen ”har varit delaktig i djurhållningen av de omhändertagna hästarna och därmed inte följt ett beslut om djurförbud samt att angivna hästägare har varit medvetna om detta”.

Ska betala över 128 000

Mannen har fått en räkning för omkostnaderna kring omhändertagandet. Ponnyer har sålts för sammanlagt 289 000 kronor, vilket har dragits av från omkostnaderna och sluträkningen för mannen att betala är drygt 128 000 kronor.

I samband med de tidigare omhändertagandena fick mannen en räkning på 800 000 kronor, men tingsrätten ansåg att han inte skulle betala då det bland annat fanns tveksamheter kring de faktiska kostnaderna.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden