Sverige
13 maj 2020 08:43
Ridsportplus

Får betala 20 000 i vite för ensam häst

HästvälfärdSedan våren 2019 har en häst hållits ensam, trots flera förelägganden mot hästägaren att lösa situationen. Nu får hästägaren i Östergötland betala 20 000 kronor i vite.

Får betala 20 000 i vite för ensam häst
Hästen har hållits ensam i över ett år frånsett en kortare period. (Genrebild) Foto: iStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Hästägaren har varit känd av länsstyrelsen i många år, och tidigare fått anmärkningar för att hon inte sett till att sjuka djur fått veterinärvård. Hon har heller inte sett till att djuren hållits tillfredsställande rena.

Under 2018 och 2019 gjordes flera kontroller hos hästägaren, och flera brister i hästhållningen framkom. I januari 2019 avlivades den ena av hästägarens två hästar, och hästägaren informerades om att lagen krävde att hästen som fanns kvar skulle ha daglig kontakt med andra hästar.

Under våren fortsatte dock hästen vara ensam.

Tillfälligt sällskap

Under några veckor sommaren 2019 fanns det andra hästar på gården, men i juli 2019 fick länsstyrelsen i Östergötland kännedom om att det bara fanns en häst kvar på gården och att den gick ensam. Trots upprepade påstötningar har hästägaren inte åtgärdat detta, och ett föreläggande med vite meddelades i februari i år.

Måste betala

Men fortfarande har inget hänt, och därför har förvaltningsrätten i Linköping nu beslutat att hästägaren ska betala de 20 000 kronorna i vite.
”Det är av väsentlig betydelse för en hästs välbefinnande att den har möjlighet att ha daglig social kontakt med andra hästar eftersom hästar är utpräglade flockdjur” skriver förvaltningsrätten bland annat i sitt beslut.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden