Hoppning
12 oktober 2018 15:39
Ridsportplus

Ola Torstenson om diskussionerna och ryktena efter bett-turerna på Breeders

Breeders TrophyOla Torstenson tycker att det har blivit en trist ryktesspridning efter Breeders, där sonen Joel fick rida finalen sedan tävlingsledningen ändrat överdomarens beslut efter en protest.
– Vi ville absolut inte bryta mot några regler, men när vi läste vad som stod var det inte glasklart om bettet var godkänt för att användas eller inte. Det var därför vi överklagade, säger Ola.

Ola Torstenson om diskussionerna och ryktena efter bett-turerna på Breeders
"Vi skulle inte komma på tanken att blanda ihop sponsorskap med att försöka få en plats till en tävling dit det krävs ett kval där vi inte är kvalificerade", säger Ola Torstenson. Arkivbild: Jenny Schwieler Staaf

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Ett av många rykten som cirkulerat efter den omdiskuterade händelsen i Breeders-hoppningens 5-årsklass (läs mer om den i tidigare artikel här) är att familjens företag skulle ha hotat med att dra sig ur mässan EuroHorse om inte Joel skulle få vara med i 5-årsfinalen.

– Det är helt grundlöst. Vi skulle inte komma på tanken att blanda ihop sponsorskap med att försöka få en plats till en tävling dit det krävs ett kval där vi inte är kvalificerade, menar Ola Torstenson och fortsätter:

– Vi har en stor monter på EuroHorse och det tänker vi fortsätta att ha, oavsett vad som händer eftersom det är ett affärsmässigt beslut som inte alls har att göra med Joels satsning på sina hästar. Däremot är vi inte alls med i Göteborgstävlingarna- och det har vi inte varit tidigare heller – då vi har valt att satsa på ungdomsklasser både i Falsterbo och nu på Elmia. Vår filosofi är att vara med och stötta framtidens hoppsport i form av unghäst- och ungdomsklasser i första hand.

Ringde Joel

Joel startade 5-åringen Joker Ek (val e I’m Special de Muze-Fantast vh Zwarte Pannenhof, uppf Lena och Benny Zeiloth, äg. Dräggesta Gård AB) och var felfri i första kvalet. Hästen fick sedan fina vitsord av domarna och placerades som 7:a och var därmed klar för final.

– Sedan gick vi iväg och åt lunch, och drygt två timmar senare ringer min telefon, där någon frågar efter Joel, flera gånger. När jag förklarar att det inte är Joel, utan hans pappa och undrar vad saken gäller får jag till svar ”att vi måste diska Joel eftersom han har ridit med ett felaktigt bett”.

– Jag blir förstås lite förvånad och frågar vem det är som ringer, och inte förrän då presenterar sig överdomaren med namn. Det känns konstigt att han frågar efter en icke myndig person i första hand för att föra fram ett sådant här besked, berättar Ola.

Familjen beklagar det som har hänt, men när Ola läser reglerna står det att ”tygeln ska vara fäst i bettringen”, vilket är fallet med ett beval-bett. Han lämnar därför in en protest, som så småningom går igenom.
– Eftersom det inte var helt klart vad som menades lämnade jag in protesten. Hade man i det läget hållit med överdomaren och avslagit protesten hade det inte varit mer med det, tycker Ola.

”Ledsamt med drev”

Ola tycker också det är tråkigt att ingen hade påpekat tidigare att bettet inte betraktades som godkänt. I så fall hade de bytt omedelbart.

– Jag vet att det är vårt eget ansvar att kontrollera utrustningen och kunna reglerna, men jag har varit på både nationella och internationella tävlingar där man i förebyggande syfte fått reda på hur det ska vara om man inte varit säker. Och jag tycker inte att den bett-regel som Breeders har är tillräckligt tydlig, menar Ola Torstenson, och avslutar:

– Men framför allt tycker jag att det är ledsamt att det har blivit ett drev i sociala medier mot en 16-årig ryttare på det här sättet. Det vi gjorde var att ifrågasätta om reglerna tolkats korrekt eller inte, och ingenting annat.

Flyinge Kungsgård Fj-9680(1)wb
Händelserna utspelade sig under Breeders Trophy på Flyinge. Bilden är tagen vid ett tidigare evenemang. Foto: Fredrik Jonsving

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden