Hoppning
19 juni 2021 20:52
Ridsportplus

Olycka bänkade Hästaks Fanny Kullmyr inför Stockholm

Tur i oturenTanken var att Hästaks beridare Fanny Kullmyr skulle ha ridit Kannando Hästak på Stockholms stadion i helgen. Men en olycka tidigare i veckan satte stopp för den starten – något som även kunde ha spolierat Falsterboplanerna. Men då trädde räddaren i nöden in i samband med ett hästköp. Så nu siktar Fanny på Falsterbo, bara den nyopererade tummen hinner läka. "Jag ska rida", säger hon.

Olycka bänkade Hästaks Fanny Kullmyr inför Stockholm
Fanny Kullmyr satsar vidare på stor häst. Foto: Susanne Högdahl

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Ibland blir det inte riktigt som man har tänkt sig. I helgen skulle Hästaks nybakade beridare Fanny Kullmyr ridit Kannando Hästak i finalen av Lövsta Future Challenge Jumping på Stockholms stadion. Men ödet ville annorlunda. Fanny, som redan hunnit göra ett gediget jobb med stuteriets topphingstar på tävlingsbanan, var på tävling i Henriksdal under tisdagen för att sätta de sista nollorna till Falsterbo när olyckan inträffade.

– Kannando överhoppade sig extremt mycket och jag tror att jag slog i tummen lite på vägen upp. Jag brukar inte ha dålig balans men på vägen ner gick han åt andra hållet och man ser på filmen att jag drämmer handen i backen ganska rejält, berättar Fanny Kullmyr, som fick högertummen opererad under fredagen.

– Det gjorde nästan inte ont alls, men det tjöt jättemycket i öronen på mig. Jag hade mer ont i höften där jag har ett jättestort blåmärke nu. Men man såg att tummen satt fel, den hängde liksom åt fel håll.

Räddaren i nöden

Efter en lång natt på sjukhuset kunde man konstatera att tummen var av och behövde opereras. Tummen är nu dragen rätt och flera stift är inopererade.
– Gipset ska sitta på i fyra veckor och på sjukhuset sa de att jag inte ska använda handen på sex veckor. Men jag känner själv att jag ska rida Falsterbo på i alla fall tre, kanske fyra hästar. Det är någon tävling innan dess också, men jag får känna mig fram lite, säger Fanny.

Målet med Henriksdal var att kvala klart både Kannando Hästak och Viking Hästak. Kannando hade redan en nolla i 1,35 och var på väg mot en till när olyckan inträffade. Viking behövde två nollor. Med en bruten tumme såg det först lite mörkt ut, men som av en händelse var familjen Arvidsson i veckan och köpte Uva Hästak av Anders Kjellson.
– De var och köpte en häst av oss och då frågade Anders om Niklas kunde hoppa Kannando och Viking, så det gjorde han igår i Växjö, berättar Fanny.

Två smidiga nollor blev det av Niklas Arvidsson med bägge hingstarna, vilket innebär att Kannando är klar för Falsterbo. Under söndagen hoppar Niklas igen, med förhoppningen att sätta sista kvalet.

”Det känns väldigt bra”

Det var i början av maj som Fanny Kullmyr tog över som beridare på Hästak efter André Brandt. Så långt tycks det vara ett lyckokast både för Hästak och Fanny.
– Jag är jättenöjd, det känns väldigt bra. Alla hästar är otroligt fina, det är verkligen så himla fin kvalitet på alla Hästaks hästar.

Är det någon som du gillar extra mycket?
– Jag gillar York väldigt mycket, men jag gillar egentligen alla mina hingstar. De går på bocken måndag, onsdag och fredag, men är ändå otroligt snälla att hantera, säger Fanny som fram till nu varit förskonad från skador.

– Jag har aldrig brutit något något innan, peppar, peppar. Enda gången var när jag hade en spricka i lillfingret när jag skulle rida GP-ponnyn i Scandinavium för jättelänge sedan. Men jag red ändå.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden