Hoppning
1 maj 2021 11:57
Ridsportplus

Fanny Kullmyr ny beridare på Hästak efter André Brandt

På gångDet är stora skor att fylla efter André Brandt som nyligen lämnade Hästak efter en rad stora framgångar med bland annat ett SM-guld och en bruksprovsvinnare på meritlistan. Nu träder tidigare EM-satsande Fanny Kullmyr in som ny beridare hos det framgångsrika stuteriet. "André har gjort det så otroligt bra, men jag tänker att det kan jag också göra", säger Fanny.

Fanny Kullmyr ny beridare på Hästak efter André Brandt
"Det har varit väldigt nyttigt", säger Fanny Kullmyr om tiden i Holland. Här med tilltänkta EM-hästen Cophana som idag är tillbaka på banan. Foto: Susanne Högdahl

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det var i början av förra året som toppjunioren Fanny Kullmyr valde att kliva av EM-tåget och byta ut satsningen mot ett beridarjobb hos Annika Axelsson i Holland. Detta efter att EM-hästen drabbats av en skada.
– Jag ville göra något nytt och ta ett större steg ut i den riktiga världen – jag ville stå på egna ben, berättade Fanny Kullmyr efter flytten i början av mars.

Äventyret började med lockdown men fortsatte med otaliga träningstävlingar och därefter nationellt tävlande när tävlandet återupptogs igen. Fanny red allt från 5-åringar och uppåt och hann även med att rida SM i Falsterbo på Annika Axelssons egna Quinnlouette innan hon vände tillbaka till Sverige i november. Och nu väntar nästa äventyr som ny beridare på Hästak efter André Brandt. Flyttlasset går i helgen.

– När jag hörde att André skulle sluta tänkte jag att de säkert redan hade en ny ryttare. Jag såg inte heller att de hade lagt ut något om att de letade ryttare. Men i förra veckan hade de lagt ut på Facebook om att de sökte ryttare, och då skickade jag en ansökan. Jag tänkte att de säkert inte kommer att höra av sig, men så ringde Anders, berättar Fanny.

”Kan bara göra mitt bästa”

I veckan var hon och provred och det gick till synes galant. Här under kan du se Instagraminlägget där Fanny hoppar stuteriets stolthet, Casanova Hästak.
– Jag började med att rida Vega Hästak, sedan fick jag rida Kannando, Viking, Uva och en 4-åring.

Kändes det nervöst?
– Jag var lite nervös en till två timmar innan, men det avtog när jag kom dit och vi började prata. Anders visade runt och sedan åt vi lunch, det kändes inte som en pressad situation. Jag brukar alltid tänka att jag bara kan göra mitt bästa.

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av ✭ ????? ??????? ✭ (@fannykullmyr)

Fanny kommer att dela boende med två andra som jobbar hos Hästak. Dels är det en kille som jobbar med att rida in unghästarna och även rida de andra hästarna. Han sköter även semindelen och när hingstarna ska upp på bocken. Dels är det en tjej till som jobbar i stallet och rider.
– Hästak har så otroligt många hästar och tanken är att jag främst ska rida. Men givetvis rycker jag in om det behövs någon annanstans också.

Att det blev just Hästak känns som rena lyckokastet, menar Fanny. När hon kom hem från Holland vacklade hon lite kring framtiden. Bland annat funderade hon på att rida till lite hästar hemma i stallet utanför Göteborg samtidigt som hon tog upp sina gymnasiestudier igen. Hon var också nere och testade ett beridarjobb i Frankrike, men det passade inte riktigt.
– Jag har hela tiden velat fortsätta rida och bli så bra som möjligt, men det har varit svårt att veta vilken väg man ska ta. Hästak känns som en väldigt spännande utmaning.

”Måste våga tro på sig själv”

Förutom erfarenheten av att ha ridit många olika hästar har Fanny även fått med sig insikter om hur ridsporten bedrivs i Europa.
– Jag har verkligen fått lär mig mer om businessen utomlands. Det låter kanske hemskt, men det är mer av en industri, i Sverige är det oftast mer på hobbynivå. I Holland, Belgien och Tyskland är det många fler som jobbar med och lever på att sälja hästar. På tävling är i princip alla professionella, medan kanske tre av tio är proffs när man är på tävling i Sverige.

De egna hästarna som Fanny hade på tillväxt är nu sålda, den senaste i veckan, förutom framtidshoppet Dima (SWB sto f-14 e Diamantino VDL-Opius, uppf Marian Juhlin, äg Kerstin Johansson och Fanny Kullmyr). Dima, som både gjorde succé på Breeders och blev uttagen till unghäst-VM i fjol, följer med till Hästak.
– Dima är min guldklimp så henne har jag kvar, säger Fanny.

Känner du att det är stora skor att fylla efter André?
– Ja, verkligen. Det var därför jag var lite tveksam att söka först, han har gjort det så otroligt bra. Det är mycket att leva upp till, men om alla hade tänkt så hade ingen sökt. Jag tänker att jag också kan göra ett bra jobb. Man måste våga tro på sig själv.

Bruksprovsvinnaren Zezar Hästak och York Hästak som godkändes på premierad nivå har bägge vilat lite efter bruksprovet och är på väg att sättas igång nu, berättar Fanny. Hur det är med målen i stort får hon snart veta mer om, men en sak vet hon:
– Anders vill att Zezar ska gå Falsterbo i alla fall.

Förutom en ny chans att åka till unghäst-VM hoppas Fanny även att få rida Falsterbo med Dima, som i år går 7-årschampionatet.
– Man ligger lite efter när allt har varit stängt, så nu gäller det att gasa om man vill ha med flera hästar till Falsterbo, avslutar Fanny.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden