Avelsnyheter
8 mars 2021 21:07
Ridsportplus

”Det ska vara smått och kvickt”

Kvick vinnareÄntligen blev det en bruksprovsvinnare för Hästak i Casanova-sonen Zezar Hästak. En kvick liten hingst med stor galopp och samma goda lynne som sin far, säger en lycklig Anders Kjellson. Beridaren André Brandt blev märkbart rörd när han fick veta att hans skyddsling kammat hem storvinsten. Se filmklippet där André själv berättar om resan med Zezar Hästak fram tills nu.

”Det ska vara smått och kvickt”
"Jag tror han är den bästa vi har haft", säger Anders Kjellson om sin bruksprovsvinnare. Här med André Brandt i sadeln. Foto: KimC.nu

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Zezar Hästak (SWB f-17 e Casanova Hästak u Utopia Hästak (SWB) e Cabachon-Cortus-Alme Z). kallades ”den lille söte” på årets bruksprov på Strömsholm. Det berättar en strålande glad Anders Kjellson som precis har varit och handlat marängtårta för att fira Hästaks första bruksprovsvinnare någonsin.

Dessutom godkändes även York Hästak (SWB f-16 e Dirco Hästak (SWB) u Thelma Hästak (SWB) e Heartbeat) på premierad nivå. Bägge två med beridaren André Brandt i sadeln.
– Vi är jätteglada! Vi visste att vi kom upp med två fina hingstar och vi hörde att både domarna och testryttarna gillade dem. Att sedan Zezar blev bruksprovsvinnare var verkligen pricken över i, säger Anders.

Han berättar att Zezar Hästak mättes fem gånger vid veterinärbesiktningen för ”de tyckte att han såg mycket större ut”.
– Han är ju väldigt högrest och André tycker han känns större att rida än vad han är. Bringan känns bredare när man sitter på och han bär verkligen upp sig. Även testryttarna tyckte att han har väldigt stor galopp, och då spelar det ju ingen roll att han inte mäter så mycket. Jag tycker det är en härlig sportmodell, säger Anders nöjt.

– Det ska vara smått och kvickt. Hoppning avgörs ju till slut på tid på trånga tekniska banor.

Arbetsvilja och gott lynne i ett

Till slut fastställdes i alla fall mankhöjden till 163 cm på den elastiska lilla hingsten, som tog jobbet på största allvar.
– Först blev vi lite förvånade när vi gick ut från framridningsridhuset in i det stora ridhuset. Då hade han lite svårt att stå still när han blev själv. Men när han väl började hoppa blev han hundraprocentigt fokuserad på uppgiften.

Trots alla nya intryck lyckades alltså den unge Casanova-sonen imponera på domarna. ”Världsvanan” är inte stor.
– Vi har varit två gånger i ett annat ridhus än hemma. Första gången åkte vi till Royne Zetterman och hoppade på hans fina bana med massor av olika hinder. Det var vattenmattor och allt möjligt, och Zezar bara hoppade utan att tveka på något. Sedan åkte vi dit en gång till, mer tyckte vi inte var nödvändigt för han hoppade verkligen allt. De ska ju tycka att det är kul och lite nymodigt också när det väl blir dags, säger Anders om den arbetsvillige unge hingsten.

– Han har varit väldigt enkel i allt hela tiden – från inridningen och hela vägen fram.

Andrebrandt_casanova_rt
Andre Brandt och Casanova Hästak i Scandinavium i fjol. Foto: Roland Thunholm

Zezar Hästak är första årgången efter Casanova Hästak. Att det blev just en bruksprovsvinnare känns förstås extra bra. Utöver den goda arbetsviljan är lynnet exceptionellt. Äpplet faller inte långt från trädet, menar Anders.
– André säger att man skulle kunna ha Casanova som ridskolehäst. Han är aldrig het och han är aldrig tittig. Du kan skritta bredvid en annan häst på framridningen och han bryr sig inte.
– Han vara bara tre år när han betäckte, då var inte så många som valde honom som hingst. Men nu har han väldigt många avkommor och alla säger att det är väldigt bra lynne efter Casanova.

– Med Zezar har vi fött upp både mamman och mormodern, och med York har vi fött upp både pappan och mamman. Det tror jag ingen har gjort innan, säger Anders.

Mycket stolt beridare

Att göra bruksprovet blev sista uppdraget för Hästaks beridare André Brandt, som under måndagen började sitt nya jobb som beridare hos Magic Park Stables. Han blir märkbart rörd när han nås av nyheten om att Zezar Hästak är årets bruksprovsvinnare i hoppning – och att York Hästak godkänts på premierad nivå.
– Gud vad jag är stolt över mina små hästar som har varit så duktiga!

Liksom Anders Kjellson hade han också känslan av att det var två fina hingstar som var väl förberedda för uppgiften när de kom upp till Strömsholm.
– Det kändes jättebra från första dagen. Det var första gången som någon annan hoppade dem, och de var så duktiga under testryttarna.

Bland det tuffaste med att lämna Hästak har varit att han måste lämna sina favorithästar, däribland Casanova Hästak. En annan favorithäst, SM-vinnaren Thelma Hästak, lämnade för Grevlunda och Peder Fredricson i höstas. Och nu har André Brandt toppat sin Hästakresa med två godkända hingstar med favoriterna i blodet.
– Det är kul att det är Casanovas bebis och att York är Thelmas bebis, och att båda blivit premierade.

Se filmklippet där André själv berättar om resan med Zezar Hästak fram tills nu.

Här kan du se Zezar Hästak med testryttaren Emma Emanuelsson:

Här kan du se Zezar Hästak med testryttaren Henrik Lannér:

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt om bruksprovet 2021 (33)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden