Avelsnyheter
6 mars 2021 14:15

Sjuk bruksprovshingst har testat positivt för corona

Bruksprovet 2021Det var inte den neurologiska varianten av EHV-1 som avbröt årets bruksprov på Strömsholm. Den hingst som insjuknat med hög feber har fått det coronavirus som kan drabba hästar. Det är också klart hur det blir med hemresa för övriga bruksprovshingstar.

Sjuk bruksprovshingst har testat positivt för corona
Årets bruksprov fick ett plötsligt slut. Foto: Roland Thunholm

På lördagens eftermiddag kom provsvaren på de prover som tagits på den bruksprovshingst som fick hög feber under pågående prov.

Samtliga prov gällande luftvägsviroser, inklusive EHV-1 som cirkulerar i Europa, visade sig vara negativa. Däremot var svaret gällande coronavirus på gränsvärdet till positivt. Detta berättar SWB i ett pressmeddelande.

Det var på fredagen som hingsten fick hög feber. Han fördes till kliniken på Strömsholm och isolerades där. I samband med detta togs beslutet att avbryta det pågående bruksprovet.

Får lämna kliniken

I pressmeddelandet berättas också att den aktuella hästen nu är helt feberfri och mår bra. Han  kommer att få lämna kliniken inom någon dag med isoleringsrekommendationer om inget annat tillstöter.

Samtliga bruksprovshingstar kan därmed få åka hem under lördagen, men de som har varit uppstallade i samma stall som den sjuka hingsten ska till att börja med hållas isolerade i två veckor med daglig temperaturkontroll.
– Nya prover tas på hingsten i morgon och om det skulle visa sig att det är helt positivt får de hingstar som har stått i samma stall isoleras i fyra veckor, sa ansvarig veterinär Malena Behring vid en presskonferens på lördagens eftermiddag.

Smittar inte människor

Hon poängterade också att det coronavirus som hästar kan få inte smittar över till människor.

Inkubationstiden är två till tre dagar.
– Det talar för att hingsten har snappat upp smittan här på Strömsholm, men vi har också intervjuat hingstens ägare om vilka kontakter den har haft innan den åkte hit, fortsatte Malena Behring.

Provtagning rekommenderas

Om någon hingst vid hemkomst får symtom på sjukdom rekommenderar SWB provtagning och kontakt med lokal veterinär för upprättande av smittskyddsrutiner. Om någon skulle visa sig vara smittad av corona förlängs isoleringstiden.

När det gäller resultat för årets bruksprov meddelas detta på måndag och grundas på det som AVN har sett under veckan innan provet bröts.
– Vi bedömer ju hingstarna under hela veckan, det är inte så att vi gör all bedömning sista dagen, sa AVN:s Christina Olsson vid de digitala presskonferensen.

SWB ska säkerställa att allt formellt är på plats för att kunna ge hingstar ett godkännande efter rådande omständigheter.

SVA har fullständig information om coronavirus hos häst.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt om bruksprovet 2021 (33)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden