Avelsnyheter
4 mars 2021 12:00
Ridsportplus

Bruksprovet: Fler hingstar fortsätter efter ”kvartssamtal”

KvartssamtalUnder torsdagen genomfördes kvartssamtal, i år på distans, och nu har flera bekräftat deltagande i Fas II som startar fredag med testridning.

Bruksprovet: Fler hingstar fortsätter efter ”kvartssamtal”
Nu väntar fas II med testryttare i dressyr och hoppning för respektive disciplin, Magnus Österlund och Montevideo VDL inväntar nästa utmaning med tillförsikt. Foto: KimC.nu

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Under onsdagkvällen publicerade SWB och avelsvärderingsnämnden listor över hur hingstarnas resultat fallit ut i halvtid i form av rekommendationer att gå vidare till fas II av bruksprovet. Det gäller 4-, 5-åriga och prestationshingstar. För de 3-åriga hingstarna finns ingen fas II.

En malör med telefonnumren som publicerats på Equipe för anmälan till Fas II respektive till kvartssamtal gav en del förvirring. En man som hade det snarlika mobilnumret, utan koppling till Strömsholm eller SWB, fick ta emot SMS och samtal under onsdagskvällen och tidigt i morse innan misstaget uppmärksammades och rättades till.

Bekräftar före och efter kvartssamtalet

Bland de första ut i dagens kvartssamtal var Magnus Österlund som fick feedback och önskemål kring vad hingstarna Conqueror Charlie och Montevideo VDL ska visa upp.
– Ägarna till båda hingstarna vill fortsätta till fas II. Conqueror Charlie är okomplicerad och  konsistent så jag hoppas på en lika bra fortsättning som första dagen.
– Från VDL:s sida så tror de mycket på sin hingst Montevideo VDL och jag tycker han ger en riktigt bra känsla över hinder från sadel. Jag hoppas testryttarna får samma känsla.
– Den som vi trodde mycket på Quizano åkte ur i veterinärbesiktningen på grund av ett navelbråck vi knappt noterat. Det finns nämnt hos SJV:s regler för andra djurslag men inte exakt häst. Nu får han ändå användas i avel i Sverige efter godkännande i annat förbund.

En som också tror på sin hingst är Emelie Brolin som visat upp svarte dressyrhingsten Faithful. Hon har bestämt sig innan kvartssamtalet genomförts.
Vi fortsätter såklart! Han är helt fantastisk på alla sätt, ger en helt underbar ridkänsla, så bussig i allt. Jag tycker det skulle vara bra att få in sådant temperament och ridbarhet från De Niro. Jag vill ha De Niro i allt, säger Emelie Brolin.

Faithful_kcl0345
Faithful Foto: KimC.nu

Helena Torstensson, svensk representant för Paul Schockemöhle sedan flera år, har visat upp hingstar i flera förbund och har ett par bruksprovsvinnare i katalogen redan. Nu fick hon Diavant Blue direkt rekommenderad men Chaccotino PS ville AVN diskutera en del om.
– AVN sa att de gillar honom men tycker att han är ”grön” i sin hoppning. Samtidigt ser de mycket kvalité, bra sportmodell, bra gång, elastisk så en hel del plus. Vi kör på!
– Skämt åsido – om jag bara skulle rida på ”färdiga” unghästar i februari månad hade jag förmodligen inte kunnat visa upp så många hingstar, säger Helena Torstensson.

Chaccotino Ps A74q0132
Chacootino PS

Bekräftat fas II för Premierad nivå efter kvartssamtal

Candide
Chacootino PS
Conqueror Charlie (SWB)
Montevideo VDL
York Hästak (SWB)
Faithful 

Bruksprovsdebutanter

Unga Lydia Lindén har visat upp Heartbeat-sonen Hotlix med den äran. Efter kvartssamtal har de beslutat att fortsätta till fas II för nivån Accepterad. För Lydia är det debut med att visa hingst och Hotlix är familjens egen uppfödning från gården i Starrkärr, Älvängen, ca 3,5 mil norr om Göteborg. Där driver de Ale Ridsport som också står som uppfödare till Hotlix.
– Ja, vi kör vidare! Det är jättespännande och riktigt roligt detta med bruksprov, Hotlix är så fin, snäll och rar, berättar Lydia.

Lydia_linden_hotlix
Lydia Lindén med hingsten Hotlix Foto: Privat

Linda Widegren visar familjens egen uppfödning Highteq som hon känner väl, hon har haft hingsten sedan han var föl och i höstas deltog de i Equestrian Weeks på Flyinge.
– Ja, vi planerar att fortsätta. Det är mitt första bruksprov och det känns väldigt kul.

Highteq_kcl0407
Highteq med Linda Widegren Foto: KimC.nu

Bekräftat fas II för Accepterad nivå efter kvartssamtal

Coventry Moon (SWB)
Filkes Red Fury (SWB)
Epiphany EMS (SWB)
Highteq (SWB)
Hotlix (SWB)
Maderik EMS (SWB)
Mafioso BD
Moonlight

Ansvarig för prestationshingsten Q:s A Kind of Magic (SWB) har inte bekräftat fortsättning till fas II för Accepterad nivå vid tiden för publicering

Klara till fas II för Premierad nivå utan att passera kvartssamtal

Benchmark
Diavant Blue
Glasgow (SWB)
Rihanna’s Diamond K (SWB)
Rimaro van de Looise Heide
Rollcat (SWB)
Tinder (SWB)
Zezar Hästak (SWB)

Resultatlista från SWB

Fakta

Bruksprov 2021 – länklista

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt om bruksprovet 2021 (33)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden