Avelsnyheter
6 mars 2021 10:44

Provsvar avgör om hingstar får åka hem eller stanna

Bruksprovet 2021Efter att SWB under fredagens kväll meddelade att bruksprovet avbryts på grund av en hingst med feber genomfördes under lördag förmiddag flera informationsmöten. Det gavs bland annat besked om hur det ska avgöras om hingstar får åka hem eller stanna en tid på Strömsholm.

Provsvar avgör om hingstar får åka hem eller stanna
Hingstägarna Lasse Berglund och Anders Kjellson lyssnar på zoom-möte tillsammans med ryttarna Andre Brandt och Joel Andersson Foto: Roland Thunholm

Under lördag morgon informerades ett antal hingsthållare via ett digitalt möte om läget. Provsvar avgör hur länge alla måste stanna kvar på anläggningen med sina hingstar. SVA analyserar proverna och provsvar inväntas vid 16-tiden.

Helen Uddefors, vd för SWB, bjöd in till en digital presskonferens för att informera om läget.

– Vi är såklart besvikna över att behöva avbryta men det var ett enkelt beslut att fatta när en hingst visade på feber under fredag kväll.

Malena Behring, veterinär ledamot i AVN, gick igenom förloppet under fredagen. Hon tog vid 18-tiden emot ett samtal från hingstägaren om att deras hingst hade feber. När Malena Behring kontrollerade hästen hade den 40,5 i feber. Hon gjorde klinisk undersökning och fann endast feber som symptom, inget annat.

Flyttades till klinik

Hästen flyttades ut ur stallet och till Evidensias klinik på Strömsholm. Ett flertal olika prover har tagits för analys men det finns flera olika sjukdomstillstånd som kan ge feber utan att det är en virusinfektion som är orsak. Boxen har sanerats och tömts med hjälp av personal från Strömsholm. SVA har utlovat svar i eftermiddag. Malena Behring avslutade med att berätta om att hingsten nu på morgonen har 38,6 och mår bättre idag, äter och dricker.

Christina Olsson, AVN:s ordförande, meddelade att AVN fortsätter sitt arbete enligt plan.
– Så snart AVN fick besked diskuterade vi igenom situationen och bestämde oss för att ta beslut kring hingstarna med de underlag vi har från veckan som gått. Besluten kommer att tas enligt precis den plan som lagts, besked kommer på måndag vid 14-tiden.

Då meddelas vilka av de 3-, 4- och 5-åriga hingstarna som får godkännande på Accepterad eller Premierad nivå. AVN kommer att hålla en digital presskonferens efter publicerade beslut.

Beredskapsplan på Strömsholm

Strömsholms bruksprovsgeneral Jonas Johnsson, berättade om anläggningens åtgärder för att hantera situationen.
– Vi har en beredskapsplan för att ta hand om de hingstar som eventuellt inte kan åka hem och är beredda att ta hand om allt från motion till daglig vård i de olika stallarna som de förnärvarande är uppdelade i. Vi kan separera stallarna och hålla dem åtskilda, det finns till och med ett ridhus avdelat för respektive stall så att de aldrig behöver komma i närheten av varandra.

– Vi kan även lösa boendefrågan för de hingstägare eller hästskötare som behöver stanna kvar. Skolans egna hästar och de privatägda, runt 150 stycken, stannar här och reser ingenstans under rådande omständigheter.

Jonas Johnsson A74q0008 (1)
Jonas Johnsson, Strömsholms bruksprovsgeneral, ordnar fram bommar åt AVN:s Mikael Nolin

Bristande information

Under fredagkvällen rådde stor förvirring bland flera hingstägare. Några hade fått läsa information kring det brutna provet på sociala medie-sajten Facebook, några hade fått mail medan andra fram till nu i förmiddag inte fått någon information från SWB alls. I morse hölls ett informationsmöte digitalt som en hel del hingstägare kunde ta del av men långt ifrån alla.

– Vi har kontaktuppgifter till alla genom deras anmälan men vi har idag samlat in även mobilnummer, berättade Helen Uddefors.

Hingsthållare I Väntan A74q0003
Hingstägarna Lasse Berglund och Anders Kjellson lyssnar på zoom-möte tillsammans med ryttarna Andre Brandt och Joel Andersson Foto: Roland Thunholm

Kan åka hem i eftermiddag

–I princip kan man säga att alla friska hingstar utan symptom får lov att åka hem med direktiv om isolering hemma. De får åka hem i eftermiddag, meddelade Malena Behring.

Men, Malena Behring ber att få återkomma med anant besked i händelse av att provsvaren säger något annat.

Provsvaren från SVA kommer att ge besked på vad slags åtgärder som ska vidtas i övrigt. SWB håller en ny presskonferens vid 16-tiden när svaren väntas ha inkommit.

Hingsten Hotlix är bättre

Hotlix är den 4-årige hopphingst som insjuknat och nu är isolerad. Ägarna till Hotlix, Mia och Lydia Lidén, berättar att han varit helt normal under hela veckan. På fredag morgon hade han normaltemperatur innan han var först ut med testryttarna i hoppning.
– Vi hoppas givetvis att det inte är något allvarligt. En eloge till Malena och AVN som agerat snabbt och kraftfullt!
– Han mår efter omständigheterna bra. Han har gått ner i temp idag samt äter och dricker bra, berättar Lydia Lindén.

Hotlix_isolering
Hotlix i sin isoleringsbox på klinik. Foto: Privat

 

Fakta

Bruksprov 2021 – länklista

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt om bruksprovet 2021 (33)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden