Avelsnyheter, Ridsport Play
8 mars 2021 18:00
Ridsportplus

Bruksprovet 2021: ”Han har varit min stjärna sedan han föddes”

BruksprovsvinnareBruksprovsvinnaren i dressyr heter Glasgow, har en guldkantad härstamning och för honom väntar nu lite vila innan han ska debutera "på filmduken" och förhoppningsvis också bli kär i en liten ponny så att arbetet med att hoppa på bocken inte ska bjuda på några framtida problem.

Bruksprovet 2021: ”Han har varit min stjärna sedan han föddes”
Glasgow under sin ryttare Mia Runesson som följt honom sedan han var föl och tidigare red hans mamma Barcelona genom Breeders Trophy och unghäst-VM. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Bruksprovsvinnare i dressyr blir den 4-åriga hingst som fått flest poäng i den ekvation av exteriör-, gångarts- och testryttarpoäng samt den poäng som kan delas ut för lämplighet. Hingsten Glasgow uppfödd på Gränsbo Stuteri utanför Ängelholm har flera av stuteriets hingstar och uppfödningar i sin stamtavla. Hans härstamning och inte minst modern Barcelona (76) är prestationstyngd på bästa sätt.

Glasgow-bp_kcl0348
Glasgow gjorde ett rejält avtryck från dag ett på bruksprovet. Foto: KimC.nu

Hingsten Glasgow har ridits av Mia Runesson, dotter till Per Runesson och nästa generation  på Gränsbo Stuteri, sedan han reds in. Under 2020 fick hingsten 50 poäng på sitt unghästtest. Han är inte den första hingst från stuteriet som blivit bruksprovsvinnare, Gränsbo stuteri har en kollektion seger-gehäng – nu blir det ett till i samlingen.

Ridsport ringde för att få ett snack med bruksprovsvinnarens talesperson – hans ryttare Mia Runesson.

Hur länge har ni vetat att Glasgow är en riktig stjärna?
– Det beror nog på vem här på gården du frågar. Jag har tyckt om Glasgow ända sedan han kom ut.  Ingmar säger att han är en stjärna sedan födseln eftersom det var han som förlöste honom och drog ut honom.
– Det var så nervöst när han föddes, min pappa Per och Rose Mathiesen var på Strömsholm på SM med Zuidenwind när Barcelona skulle föla. Normalt sköter Per fölningarna hemma. Jag och min man Kristoffer åkte fram och tillbaka för att kontrollera henne utan att det såg ut som att det var dags. Sen ringde Ingmar och sa: Nu är det på G! men då fick han lösa det själv innan vi kom. Så först i kön att hejja på honom är Ingmar och jag, berättar Mia
– När de växer upp är det så svårt att se vad det blir i slutändan. Den har gått på bete hos Stall Godda och de skickade filmer på honom och menade att traven började utveckla sig riktigt bra.

– Vi vet ju att de alla kan vara lite sena i den stammen. Sedan förra året har han börjat växa i sig och fylla ut sin kropp, nu känns han mer färdig. Just för att ge honom tid red jag inget på honom i höstas, förklarar Mia Runesson som själv visat ett stort antal hingstar.

Du har visat flera stjärnor genom åren, hur känner du för just den här bruksprovssegern?
– Jag har mycket känslor för honom för  hans mamma Barcelona var ju min tilltänkta Grand Prix-häst. Vi tävlade alla Breeders tillsammans, hon och jag, och två unghäst-VM. Efter 7-årsklasserna var hon färdig för Grand Prix. Så begåvad, alltid så arbetsvillig och positiv. Glasgow är väldigt lik henne på det sättet, han frågar hela tiden vad du vill.
– Hennes avkommor blir väldigt sociala, det är alltid speciellt att ha en häst helt från början. För mig är detta det absolut största, det är en underbar vinst, han är min häst för framtiden och för mig är det väldigt speciellt.

Barcelona fick efter en skada gå in i avelsboxen på heltid och Glasgow är hennes tredje avkomma.

Hur firar en riktig bruksprovsvinnare i stallet?
–  Glasgow har fått fira med ett antal morötter. Det blir lite ledighet nu och sedan ska vi göra filmer inför avelssäsongen. Sen är det dags att börja träna på bocken med min dotters teaser-ponny som lockbete. Jag hoppas han blir lite kär så den delen går enkelt.

Glasgow_a74q0175
Glasgow är e Grand Galaxy Win u Barcelona e Figaro R.

Fakta Glasgow, omdöme och mödernemeriter

AVN:s samlade omdöme om Glasgow.

Glasgow Omdöme

Informationen från SWB:s bruksprovskatalog om Glasgows möderne.

Glasgow Möderne

Bruksprovsresultat

Premierade

Accepterade

Fakta

Bruksprov 2021 – länklista

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt om bruksprovet 2021 (33)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden