Hoppning
15 april 2020 17:36
Ridsportplus

Fanny Kullmyr bytte EM-satsning mot beridarjobb i Holland

Stort klivSå sent som i höstas siktade Fanny Kullmyr mot EM, men när den aktuella EM-hästen blev skadad ändrades planerna. Nu har toppjunioren både lämnat mästerskapsspåret och Sverige för en framtid som beridare hos Annika Axelsson i Holland. "Jag kände att jag ville satsa på mig själv som ryttare", säger Fanny Kullmyr.

Fanny Kullmyr bytte EM-satsning mot beridarjobb i Holland
Fanny Kullmyr och Annika Axelsson. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Fanny Kullmyr är inte född med guldsked i mun, men hon har haft kunniga föräldrar och en förmåga att reda ut problematiska svår klass-ponnyer som har tagit henne långt. Pricken över i kom när hon fick ta över tyglarna på den gröna hopptalangen Vox Pop de l’Aulne, ett partnerskap som ledde hela vägen till lagsilver på EM i engelska Bishop Burton 2018. När ”Poppen” såldes inleddes hästkarriären med samma höga mål och engagerade hästägare i ryggen.

På kort tid fick familjen Kullmyr hem flera lovande förmågor, men egentligen fanns det bara en aktuell EM-häst i det egensinniga skimmelstoet Cophana (sto f-10 e Confidence-Phoenix, uppf Stefan Rauen, äg Maria Bengtsson). Fanny och Cophana gjorde kometkarriär tillsammans under 2019 och debuterade även 1,45 med ett nedslag – samtidigt som Fanny jobbade hårt för att utveckla andrahästen Emaille (sto f-09 e Warrant-Concorde, uppf A Willeboer, äg Kerstin Johansson och Fanny Kullmyr). Resan fick dock ett abrupt slut när Cophana blev skadad – och det var då som Fanny bestämde sig.

– Cophana var borta och Emaille var inte redo för stora klasser. Jag kände att jag bara stod och stampade på samma ställe och att jag ville utveckla min egen karriär mer än mina hästars karriär. Jag ville göra något nytt och ta ett större steg ut i den riktiga världen – jag ville stå på egna ben, berättar 17-åriga Fanny Kullmyr.

Våga vinn

Sagt och gjort. Cophana fick åka tillbaka till ägaren Maria Bengtsson, där hon nu är på väg tillbaka efter skadan, och Fanny gjorde en vild chansning och frågade Annika Axelsson om hon behövde en beridare. Hon blev påhejad av en annan ryttartalang, Antonia Pettersson Häggström, som arbetar som beridare hos toppryttaren Abdel Said i Holland. ”Det är bara att ställa frågan och hoppas på det bästa”, sa hon till Fanny.
– Jag hade i princip ingen erfarenhet av att jobba som beridare, men jag hade inget att förlora.

Chansningen höll – efter att ha skickat ridfilmer till Annika fick Fanny komma ner till Holland och provjobba strax innan årets upplaga av Gothenburg Horse Show.
– Det var nervöst innan jag kom upp i sadeln och började rida, men sedan slappnade jag av. Jag kunde ju ändå inte göra något annat än mitt bästa och sedan var det upp till Annika att avgöra om hon gillade det hon såg eller inte. Det kändes inte som att jag behövde sätta mer press på mig själv än så, berättar Fanny.

Ridsport
Fanny Kullmyr och Vox Pop de l’Aulne. Arkivbild: Roland Thunholm

Sedan den 6 mars befinner hon sig nu permanent hos Annika Axelsson där hon arbetar som tävlingsberidare. Med sig har hon Emaille och Breedersstjärnan Dima (SWB sto f-14 e Diamantino VDL-Opius, uppf Marian Juhlin, äg Kerstin Johansson och Fanny Kullmyr). Arbetsdagen börjar klockan sju med fordring och mockning tillsammans med den svenska groomen Olivia Ytterell och ett par anställda till. Innan lunch rider Fanny sedan fyra eller fem hästar och därefter blir det ytterligare två hästar. Efter arbetstid rider hon sina egna.

Zangersheide äger en stor del av de för tillfället 23 hästarna som finns på anläggningen där Annika Axelsson hyr in sig i en egen stallänga. Verksamheten går ut på att förädla och sälja hästar upp till GP-nivå samtidigt som Annika Axelsson själv tävlar på högsta nivå. Fanny rider hästar som är 5-14 år gamla, men majoriteten är unga hästar.
– Tanken var att jag skulle börja tävla första helgen när jag kom ner, men det blev det inget av, säger Fanny som befinner sig i lockdown tillsammans med resten av holländarna.
– Det är klart det är tråkigt att man inte kan tävla, men samtidigt har jag fått möjlighet att komma nära alla hästar och träna på smådetaljer.

Breedersstjärnan Dima blir kvar

Tanken är att Emaille ska säljas, varefter Fannys 5-åring Pebbles v/’t Dauwhof (sto f-15 e Joepie Van De Wateringhoeve-Randel Z, uppf Willy Denolf, äg Kerstin Johansson och Fanny Kullmyr) ska komma ner till Holland och även den säljas på sikt. Men guldklimpen Dima blir kvar och med en häst blir det också lite mer över på lönen som för närvarande täcker boende och uppehälle för två hästar samtidigt som det blir en slant över, berättar Fanny.

I Holland är det nära till många stora tävlingsplatser, när det inte råder tävlingsstopp, och det finns oändliga möjligheter att träna och utvecklas, berättar Fanny. Hon ångrar inte för en minut att hon har lämnat hela mästerskapssatsningen och Sverige bakom sig.
– Jag är här för att stanna, säger hon.

Varför ville du jobba just hos Annika Axelsson?
– Jag tycker om hur hon rider och behandlar sina hästar – samtidigt som hon är en stark businesswoman inom ridsporten. Hon har tagit sig från noll till där hon är nu, vilket jag tycker är väldigt inspirerande. Jag kan tänka mig att göra något liknande själv i framtiden.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden