Hästägartips
1 december 2021 16:13
Ridsportplus

Opraktisk måttstock får tummen ner i test

Ridsport testarVeterinär Tove Särkinen har testat BitFit, en pryl som ska underlätta utprovningen av bett. Särskilt smidig är den dock inte, den fungerar inte ens på drogade hästar, visar det sig efter prövotidens slut.

Opraktisk måttstock får tummen ner i test
Måttstocken BitFit är helt onödig enligt Ridsports testperson. Foto: Lina Nydahl

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Att ha rätt storlek på bettet är oerhört viktigt för att skydda hästens mun. Kan BitFit vara en hjälp? Tove Särkinen är veterinär med specialintresse för tänder och vet vad hon tycker.

På vilket sätt använde du och provade grejen?
– Jag testade den dels på min egen häst och hade den med till Mälaren Hästklinik där jag arbetar. Syftet är att den ska underlätta att mäta ut bredden på bettet. Det är den dessvärre alldeles för grov och obekväm för. Inte ens sederade hästar tycker om att ha den i munnen.

Oj då! Vad var det som gjorde den knepig?
– Man ska sätta i den i hästens mun och därefter justera sidomojängerna. Det är väldigt osmidigt och risken att du mäter fel är väldigt stor. Detta eftersom hästarna, trots att de är sederade, tycker att den är obekväm.

Vem tror du kan ha nytta av den?
– Ingen faktiskt. Det är en typiskt onödig pryl som dessutom är väldigt svår att rengöra, när hästarna försöker göra sig av med den riskerar plasten att gå sönder av bett och i de revorna kan det samlas bakterier.

Vilket är det bästa sättet att testa ett bett?
– När jag provar ut bett lägger jag in det i munnen på hästen, som då ska vara avslappnad och lugn. Det går inte att avgöra om bettet passar eller inte när hästen är spänd. Det här så kallade hjälpmedlet skapar bara spändhet, vilket gör att risken att det i stället blir helt fel bettlängd känns ganska stor.

Hiss eller diss?

Tummenned
Diss

Tove Särkinens omdöme: Diss. En solklar diss då den skapar obehag för hästen och att du riskerar att passa in utrustningen fel på din häst.

 

Fakta

BitFit

Image3-(1)
BitFit på katt. Foto: Lina Nydahl
  • Vad? BitFit.
  • Funktion? Hjälpmedel för att mäta ut rätt bettstorlek till din häst.
  • Pris? Cirka 300 kronor.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 20/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden