Dressyr
20 augusti 16:21
Ridsportplus

OS-analys: Dressyrens framtid ligger i ryttarnas händer

OS-analys dressyrKürfinalen i OS var en tävling i självrannsakan. Flera ryttare erkände att de spänt bågen för hårt i lagfinalen. Och vi kunde se skillnad när lekfullheten kom tillbaka i küren, skriver Anna Nyberg.

OS-analys: Dressyrens framtid ligger i ryttarnas händer
Tronskifte. I lagfinalen slog Cathrine Laudrup-Dufour och Freestyle – med 1,224 procent – Jessica von Bredow Werndl och Dalera, som nu gjorde sitt sista OS. Tyskland vann dock – med ynka 0,121 procent. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    För att riva av de svenska dressyrplåstret först. Insatserna från Juliette Ramel och Therese Nilshagen var inte vad vi hade hoppats på.

    Juliette och Buriel K.H., som gjort blott fyra starter sedan juli i fjol, gled rejält ifrån varandra i lagfinalen med en ritt som slutade på 68,830 procent och det följdes av en Dante Weltino som tog över bytesserierna från sin ryttare, ett mönster han sedan upprepade i OS-küren, vilket blev hans sista mästerskapsprogram.

    Patrik Kittel höll en jämn och hög standard genom sina ritter med Touchdown men det svenska laget slutade sjua, bara procentandelar före Finland, och det hade vi kanske inte tänkt oss.

    ”Vad som händer med ledningen för svensk dressyr återstår att se.”

    Vad Svenska Ridsportförbundet drar för slutsatser av detta OS och vad som händer med ledningen för svensk dressyr återstår att se. Bo Jenå har varit förbundskapten sedan 2009, alltså 15 år vid det här laget.

    Therese Nilshagen (swe) Dante Weltino Old
    Dante Weltino OLD firade sitt sista mästerskap genom att kidnappa bytesserierna. Therese Nilshagen kunde bara åka med. Foto: Kim C Lundin

    Att OS får nerverna att hamna på utsidan även hos de skickligaste av världens dressyrryttare märktes tydligt. Under lagfinalen såg vi flera spända hästar och ryttare.

    Tungproblem

    TSF Dalera lade tungan utanför munnen flera gånger under ritten, vilket Jessica von Bredow-Werndl bedyrade att hon inte haft en aning om, och man undrar varför ingen berättade det för henne förrän hon mötte media.

    Men nästa dag lät det annorlunda. Hon var medveten om att gårdagens ritt inte hade varit en höjdare – och ändrade inställning. Plötsligt gav ekipaget ett helt annat harmoniskt intryck och stoet såg ut att hela tiden ha tungan rätt i mun.

    – Jag tänkte det handlar bara om tillit. Vi är nog. Jag kan lita på mig själv, jag kan lita på Dalera. Det var en mental tävling för mig i dag. Och jag kunde inte ha gjort det bättre. Dalera var tusen procent med mig, hon var ingen annanstans än med mig, sade guldmedaljören efteråt.

    Lade om taktiken

    Inte heller Daniel Bachman Andersens Vayron var sitt bästa jag under lagfinalen, och heder åt ryttaren som dels erkände att han spänt bågen för hårt, dels lade om taktiken helt inför küren efter att ha pratat ihop sig med sin tränare, Nathalie zu Sayn-Wittgenstein.

    – Jag lekte med honom hela ritten, tog det lätt, klappade honom och pratade med honom i küren.

    – Det var jag som lade för mycket press på honom i Specialen, och jag skämdes lite efteråt. Det viktiga är att reflektera över varför saker blir som de blir, sade Daniel, som berättade att hans häst hade energi nog att bocka när han travade av.

    – För mig är det viktigare att hästen ska kännas fin och avslappnad än att satsa allt på medalj, och ändå var det just vad jag gjorde i Specialen, sade han självrannsakande.

    Patrik Kittel (swe) Touchdown
    Patrik Kittel och Touchown blev bästa svenska ekipage med en 14:e plats i finalen. Foto: Kim C Lundin

    Vi kan även räkna in Therese Nilshagen i samlingen av bekännande ryttare, även om Dante inte precis visade upp sig bättre i küren. Efter Specialen var Therese gråtfärdig, efter küren hade det slagit över till en uppgivenhet, men inte utan glimten i ögat. Therese konstaterade att Dante helt enkelt tog över bytesserierna, bytte lite som han tyckte, och Therese hade inget att sätta emot.

    Duckar för frågor

    När Patrik Kittel en stund senare fick en fråga från en journalist om en bild på en blå tunga, var han inte lika meddelsam utan vände på klacken. 

    Vad dressyren inte behöver är ryttare som duckar för frågor och verkar leva i en annan verklighet än den vi åskådare ser.

    Vad ryttarna behöver inse är att de äger frågan om dressyrens framtid, genom sin ridning, men också genom att erkänna när de haft en dålig dag, genom att ta diskussionen – och genom att visa sin kärlek till sina hästar. I alla lägen.

    Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 13/2024.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden