Dressyr
26 juni 11:45
Ridsportplus

OS i dressyr: Ankare och bubblare i laget

SpåkulanFörbundskapten Bo Jenå har en del huvudbry, efter lagtävlingen i Rotterdam under midsommarhelgen, inför OS. Danmark, Storbritannien och Tyskland blir förmodligen för starka för Sverige, men kanske finns det en chans till fjärde plats men nya nationer knuffar sig uppåt i rankningen.

OS i dressyr: Ankare och bubblare i laget

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  OS-året 2024 finns det fler ekipage än någonsin att välja på för de blågula lagfärgerna och ändå är det inte på något sätt enkelt. Det finns efter en mindre inventering tio ryttare och 17 ekipage som klarar att delta, sett till erfarenhet och färska tävlingsresultat. Tio av dessa håller ett medel i Grand Prix-programmen på 70 procent eller mer och har resultat från Grand Prix Special.

  Så långt gott och förbundskapten Bo Jenå har ett klurigt men ändå angenämt problem framför sig med att välja. Jämför situationen inför VM i Lexington 2010 dit Sverige knappt fick ihop tre ryttare plus reserv; 14 år senare är svensk dressyr på en annan nivå. 

  Bo Jenå
  Bo Jenå har en del att fundera över men är nog säker på hur han vill ha det. Foto: Kim C Lundin
  Os Dressyr

  Sverige har två lagankare med färska fina resultat men med sinsemellan mycket olika förutsättningar. Patrik Kittel har i stallet ett knippe hästar som gör att han teoretiskt skulle kunna fylla ett lag själv. Med nyblivne världscup-vinnaren Touchdown och ett allt bättre samarbete med hingsten Jovian har Kittel två hästar med ett snitt runt 74-75 procent. Med stoet Forever Young HRH, SM-segrare i Skövde, är han också kvalad till OS med fina procent i bagaget. I Rotterdam stärkte Patrik Kittel sin ställning som stabil leverantör av goda resultat med Touchdown. De gjorde en riktigt bra GP-start och var individuellt fjärde placerade och bästa svenska ekipage och i Specialen var de andra placerade efter Nanna Skodborg Merrald på Blue Hors Don Olymbrio. I Aachen om en vecka startar Patrik Kittel med Jovian enligt planen. Han är ett givet lagankare i det svenska dressyrlaget.

  Kcl96951.jpg
  Patrik Kittel och Touchdown på CHIO Rotterdam 2024 Foto: Kim C Lundin

  Therese Nilshagen har Dante Weltino OLD som mognar som fint vin och gjorde riktigt bra ifrån sig i Stockholm. De har börjat säsongen fint och har ett imponerande högt medel i Grand Prix och Special. 17 år är ingen ålder på en fint förvaltad och underhållen dressyrhäst, men som avelshingst är Dante Weltino OLD utsatt för fler risker än vanliga hästar. Arbetet med att ”hoppa på bocken” sliter på rygg och bakknän och även om det görs uppehåll i avelsarbetet har det många gånger satt sina spår på avelshingstar som även tävlar, i dressyr som i hoppning.
  Starterna i Rotterdam bjöd på både vatten och vin dock. Grand Prix resultatet var kanske deras lägsta i mannaminne men till küren hade de nästan kommit tillbaka i den fina form de bjudit på tidigare under säsongen. Grand Prix är dock otroligt viktig för lagresultatet, här får det inte svaja. Alla tummar och tår för att ”Tessan” och ”Dante” glänser i Versailles i sommar. 

  Kcl05941.jpg
  Therese Nilshagen och Dante Weltino OLD på CHIO Rotterdam 2024 Foto: Kim C Lundin

  Vilka kan då vara aktuella för den tredje platsen?  Raketen på svensk dressyrhimmel är Maria von Essen med Invoice som gjort otroligt stadiga och fina resultat. Deras resultatsvit före Rotterdam pekade rakt på en lagplats. Väl där var Invoice fin och bra i formen men påverkad av atmosfären på den erkänt speciella banan i Rotterdam. Den lilla spänningen visade sig i halterna primärt och det är dyrt, totalt sett gjorde de en bra helg med fina resultat på par med vad som kan förväntas.

  Mia Von Essen Invoice K C L-10 (1)
  Mia Von Essen med Invoice i Rotterdam 2024. Foto: Kim C Lundin

  Återkommande i laget sedan flera år är Juliette Ramel och Buriel K.H. som precis gjort sin första tävlingsstart på många månader; deras insatser i Rotterdam kommer att avgöra hur formkurvan ser ut. I Rotterdam var Grand Prix resultatet en besvikelse med knappt över 70 procent och en stundtals svår kontakt. Det var något bättre i Specialen med 72 procent men det känns som om det fattas några starter för att de ska anses vara i god form. Specialen var deras fjärde tävlingsstart sedan juli 2023.

  Juliette Ramel Buriel Kh K C L -10
  Juliette Ramel och Buriel K.H. i rotterdam 2024. Foto: Kim C Lundin

  Ridsports tips: Fjärde plats, i bästa fall, för det svenska laget. se upp för Belgien och hemmanationen Frankrike

  Ett utropstecken efter fyra internationella starter är Sofie Lexner och Scandics halvsyster Inoraline W, som visat fantastisk form. EM-ekipaget Malin Wahlkamp-Nilsson/Bergsjöholms Valbonne har precis gjort ett riktigt bra meeting efter en dipp i formen. Hon har två hästar till på lut: Sam 1108 och Zackson.

  Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 9/2024 och har uppdaterat för webben efter tävlingen under midsommarhelgen CHIO Rotterdam.

  Fakta

  Ridsport tippar

  Svenskt OS-lag:

  • Therese Nilshagen/Dante Weltino OLD
  • Patrik Kittel/Touchdown eller Jovian
  • Maria von Essen/Invoice
  • Reserv: Juliette Ramel/Buriel K.H.eller Gideon K.H.

  Vilka lag står på pallen?

  Guld: Storbritannien (Charlotte Fry/Glamourdale el Everdale, Charlotte Dujardin/Imhotep eller Alive and Kicking, Carl Hester/Fame eller En Vogue, reserv Becky Moody/Jægerbomb)

  Silver:Danmark (Nanna Skodborg Merrald/B H Zepter eller B H Don Olymbrio, Daniel Bachmann Andersen/Vayron, Cathrine Laudrup Dufour/Mt St John Freestyle, reserv Carina Cassøe Krüth/Heiline’s Danciera)

  Brons: Tyskland (Jessica von Bredow-Werndl/TSF Dalera BB, Isabell Werth/DSP Quantaz eller Wendy de la Fontaine, Fredric Wandres/Bluetooth OLD, reserv Matthias Rath/Destacado FRH)

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden