Avelsnyheter
30 april 2019 17:30

Oväntad tvillinglycka hos Marina Björkman

Dubbelt uppNär Marina Björkmans sto Camina inseminerades resulterade det i två embryon – något som inte är så ovanligt för det elitpremierade stoet. Men att det skulle bli två levande föl av det hela, från två olika mottagarston, var oväntat.

Oväntad tvillinglycka hos Marina Björkman
Marina Björkman tillsammans med de båda mottagarstona och fölungarna efter Kannan undan Camina. Bilden är ett montage. Foto: Laila Berglund

Hallå där…
… Marina Björkman, som tillsammans med Anneli Tjärnberg, Kivla Sporthorses AB, lyckats få tvillingar undan Elitpremierade hingstmodern Camina efter embryotransfer.

– Vi seminerade Camina med Kannan och när hon skulle sköljas i Danmark för att hitta embryon hade hon som vanligt dubbelovulerat. Vi brukar alltid få klämma en tvilling. Så vi fick två embryon från samma seminering som placerades i två mottagarston. Det är kanske inget ovanligt i det, men det jag tror är ovanligt är att båda mottagarstona lyckas bära fram levande föl och att det blev en av vardera kön och två olika färger. Men det är bara vad jag tror. Vi har skojat om att tänk om vi skulle få en av varje, men det törs man ju inte önska sig så detta var ju drömmen!

När föddes de?
– Beräknat fölningsdatum var 18 mars. Den 17:e kom ett mörkbrunt hingstföl med ett tecken i pannan som ser ut som en tulpan. Fölet var så stort att mottagarstoet aldrig fått ut det om vi inte varit där och hjälpt till, eftersom hon dessutom hade ganska svaga värkar.

Och den andra?
– Den 22 mars kom en rödhårig flicka och den fölningen började med ett felläge som rättade till sig efter att stoet lagt och ställt sig upp fyra gånger. Men fölet var friskt och starkt och snabbt uppe på benen och diade.

Hur har det gått sen?
– Stofölet kom en fredagnatt. På söndagen hade hon sprutande diarré som slutade med att vi fick köra in henne till klinik. Det var nog bra, för veterinären fick ta ut efterbörden på stoet eftersom den inte lossnat efter sju timmar och hon blev kraftigt infekterad efter det. Efter att veterinären i Helsingborg sa att de hade en brottningsmatch med henne varje gång hon skulle medicineras, så var hon pigg nog för hemgång, skrattar Marina.

Men Camina får inte bara de här två fölen i år?
– Nej, vi provade ET med Comme il Faut också men mottagarstoet tog sig inte. Och så var det ett försök med Big Star som inte lyckades. Då var det sent på säsongen så vi gjorde ett sista försök med Chacgrano och Camina tog sig direkt. Det fölet ska hon själv bära fram, hon är beräknad till den 8 juli. Vi hoppas få henne dräktig i år igen och gör även ett ET-försök med hennes dotter Main Obsession.

Artikeln publicerades första gången i Ridsport nummer 6/2019.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden