Avelsnyheter
16 mars 2017 19:01

Årets uppfödare: Marina Björkman

PrisadMarina Björkman har utsetts till "Årets uppfödare" av SWB. Bland de meriterade uppfödningarna finns flera hästar som tävlar på internationell toppnivå i hoppning.

Årets uppfödare: Marina Björkman
Marina Björkman har utsetts till "Årets uppfödare 2017" av SWB.

Under årets bruksprovsmingel delade SWB ut sitt pris till ”Årets uppfödare” för framgångar under 2016. Pristagare blev Marina Björkman, Team AMY HB, Flyinge.
– Det är det mest fantastiska pris man kan få, så hedrande och så himla roligt, säger Marina till Ridsport.

Marina har vunnit uppfödarpris tidigare. För något år sedan utsågs hon till årets hopphästuppfödare av Varmblodsklubben Malmöhus. Den utmärkelsen var också mycket hedrande säger Marina, men tillägger att det förstås känns lite extra när priset är rikdstäckande.

Den muntliga motiveringen till årets utmärkelse var de enastående avkommor som Marina fött upp efter stoet Main Mirco (SWB, f -91 e Irco Marco – Crown Point xx, uppf Christine Stålhammar). Hon har bland annat två avkommor som tävlar med fina resultat upp till internationell 1,60, och hälften av hennes avkommor är visade med diplom.

De avkommor som visar framfötterna på den högsta nivån är Cadence (SWB, val f-01 e Cardento) och Main Road (SWB, val f-08 e Heartbeat) – båda tävlas i USA.
– Cadence har gått 1,60-hoppning med sex olika ryttare, säger Marina med stolthet i rösten. Nuvarande ryttare är Jennifer Gates, dotter till Bill Gates.

Ytterligare en av Marinas uppfödningar som tävlat högt internationellt är Marion Zäta (SWB, sto f-04 e Robin Z) som såldes till Ludo Philippaerts. Marion tävlades upp till 1,50 innan hon tyvärr skadade sig.

Priset som Marina fick var 10 000 kronor. Pengar som hon låter gå tillbaka in i verksamheten. Någon större skillnad gör de inte – alla som håller på med uppfödnig på den här nivån vet att pengarna snabbt rinner iväg. Men Marina tycker ändå det är helt fantastiskt att prisas som årets uppfödare.
– Man blir motiverad att fortsätta tänka på att avla på högsta internationella nivå och försöka producera sådana hästar, säger Marina.

Marina upplever också att hon allt eftersom framgångarna kommit ute på tävlingsbanorna har hon blivit modigare i sitt hingstval. På Main Mirco vågade hon inte använda fryst, men det gör hon gärna nu.
– Det gör att jag kan använda mig av lite mer populära hingstar, där avkommorna blir intressana att sälja internationellt redan som unga.
– Baloubet du Rouet är en sådan hingst som aldrig blir omodern och likaså Cornet Obolensky, säger Marina.

I år väntar Marina bara ett föl. Modern blir Camina, en helsyster till Cadence. Pappa till det blivande fölet är Baloubet du Rouet, och fölet blir ett helsyskon till en mycket lovande 3-åring som finns i Lisen Bratt Fredricsons ägo.

I samband med att Marina Björkman utsetts till ”Årets uppfödare” publicerar vi ett reportage som tidningen Ridsport gjorde om henne 2014. Reportaget har inte tidigare publicerats på webben utan bara i Ridsports pappersupplaga. Du hittar reportaget här (PLUS).

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden