Sverige
17 februari 2021 06:25

Över 200 miljoner till Axevalla Hästcentrum

SatsningPå tisdagen fick Axevalla Hästcentrum, där regionstyrelsen i Västra Götaland vill storsatsa på hästutbildningar, ett ja från regionfullmäktige. Därmed är alla instanser positiva till att utveckla och investera i något som man på sikt hoppas blir ett nationellt utbildningscentrum för hästnäringen.

Över 200 miljoner till Axevalla Hästcentrum
På Axevalla kommer gymnasieelever kunna läsa naturbruk med inriktning mot hästskötsel. Foto: Istockphoto

Det var regionfullmäktige i Västra Götaland som hade sista ordet i ärendet, och efter tisdagens möte står det klart att det blir en satsning på Axevalla Hästcentrum utanför Skara.

– Jag nåddes precis av det glädjande beskedet att regionfullmäktige ställer sig bakom utvecklingen och investeringen i Axevalla Hästcentrum. Vi är stolta över att få vara en del av kunskapsnavet för hästnäringen i regionen. Det här är en viktig satsning för oss, där vi ser att både landsbygd, näringsliv och besöksnäring kan få positiva effekter, säger utvecklingschef Carolina Esping i ett pressmeddelande.

Anläggning för olika utbildningar

På Axevalla Hästcentrum finns redan flera hästrelaterade utbildningar, men den nya anläggningen är tänkt att användas av både gymnasieelever, vuxenutbildning och yrkeshögskolans studenter, och det ska även finnas forsknings- och innovationsprojekt på Axevalla. Totalt handlar det om en investering på över 220 miljoner kronor.

– Att kunna erbjuda en attraktiv och förstklassig utbildning för ungdomar med ett genuint intresse för hästsport är mycket betydelsefullt. Våra professionella travtränare är ständigt i behov av välutbildad arbetskraft och på sikt kan eleverna vid utbildningen vara nästa generations stjärnor inom hästsporten runt om i Sverige, säger Magnus Sundén, ordförande i Västergötlands travsällskap, i pressmeddelandet.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden