Sportnytt
12 december 2017 12:15

Överdomare förlorar legitimationen tillfälligt efter olämpligt uppträdande

BeslutNu har Svenska Ridsportförbundets tävlingssektion fattat beslut gällande den överdomare som fälldes av Disciplinnämnden för olämpligt uppträdande i sin roll som lagledare.

Överdomare förlorar legitimationen tillfälligt efter olämpligt uppträdande
Sex månader utan legitimation väntar för domaren. Foto: Lottapictures

Tidigare i höstas fälldes en överdomare av Disciplinnämnden för olämpligt uppträdande efter en tävling där personen i fråga var med som lagledare. I beslutet stod det då att det hela började med att lagledaren hade önskat en senarelagd starttid efter att en lagmedlem av misstag inte kommit till start.

När den aktuella tävlingens överdomare inte beviljade detta ska lagledaren enligt vittnen ha ställt till en stor scen och högt talat illa om överdomaren. Strax senare ska lagledaren ha skällt ut överdomaren på nära håll, sagt saker som ”ditt lilla äckliga kryp” och uttalat sig nedlåtande med anspelning på överdomarens person och utseende.

En enig disciplinnämnd fann det ställt bortom varje rimligt tvivel att lagledaren hade gjort sig skyldig till olämpligt uppträdande och straffet blev 3 000 kronor i böter. Eftersom lagledaren dessutom innehar förbundslegitimation och verkar som överdomare lämnades saken vidare till Tävlingssektionen för ”prövande av lämplighet”.

Stryks i sex månader

I beslutet från TS står det bland annat att det är ”extra allvarligt” att en överdomare som lagledare inte följer beslut från tjänstgörande överdomare och att gärningen gör att personens ”lämplighet som domare och överdomare” kan ifrågasättas.

Tävlingssektionen konstaterar att de,  precis som Disciplinnämnden, anser att personen har betett sig olämpligt och stryker därför personen ur registret för officiella funktionärer under sex månader med start den 1 januari 2018. Personen kan under tiden inte lösa legitimation och inte verka som domare och överdomare. Tävlingssektionen var enig och åtgärden kan inte överklagas.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden