Dressyr
15 juli 2018 06:30
Ridsportplus

Patrik Kittel välkomnar nya regler

RegeländringarDressyrryttaren Patrik Kittel välkomnar förändringarna i reglerna för både Nations Cup och OS. "Det blir mer spännande," säger han.

Patrik Kittel välkomnar nya regler
Patrik Kittel tycker till om de nya reglerna för OS och Nations Cup i dressyr. Arkivbild: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det har varit en hel del regeländringar i internationell dressyr, bland annat i Nations Cup. Numera räknas inte procenten på de tre bästa ryttarna i varje lag i hop, i stället läggs placeringarna i hop. Varje lag ska alltså har så låg poäng som möjligt.

Med de här reglerna blir det inte så stor skillnad mellan lagen och då blir det en mer spännande tävling. Patrik Kittel. 

Efter lördagens första runda av Nations Cup ligger de tre bästa svenska ryttarna på plats 1, 3 och 6, vilket ger 10 poäng.
– Jag tycker det är bättre än det gamla systemet. När procenten läggs i hop kan ett lag som har ett riktigt toppekipage ta en ledning som är nästan ointaglig då det skiljer för mycket ner till tvåan, säger dressyrryttaren Patrik Kittel.

Inte så stor skillnad
– Med de här reglerna blir det inte så stor skillnad mellan lagen och då blir det en mer spännande tävling. Och det tycker jag är bra för vår sport.

På OS kommer dressyrlagen i fortsättningen bestå av tre ekipage och alla tre resultat räknas. Det innebär att det inte kommer finnas utrymme att ”chansa” med en häst som kanske egentligen inte borde vara där men som kan leverera toppresultat om allt stämmer.

Kritikerna har bland annat menat att detta kan innebära en större press på de ekipage som är där.

Mindre förutsägbart
Men Patrik Kittel, som har ridit tre OS, tycker att det är bra för sporten då det öppnar upp för möjlighet för fler lag att ta topplaceringar om något ekipage i topplagen misslyckas på något sätt. Det kan alltså bli så att dressyren blir mindre förutsägbar med det nya formatet.
– Det kan bli en mer spännande och intressant tävling tror jag, säger han.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden