Dressyr
22 oktober 2017 18:30

Paulinda Friberg: ”Det här känns overkligt”

Dressage PowerDet blev Paulinda Friberg med stoet Di Lapponia T som vann finalen i LiveArena & Dressage Power Grand Prix Tour som reds i FEI:s Grand Prix Kür 2006. Ekipaget slutade på 73,96 %.
- Det här känns overkligt, men jag är galet glad.

Paulinda Friberg: ”Det här känns overkligt”
Paulinda Friberg fick ta emot prischecken på 100 000 kronor för sin ritt med Di Lapponia T. Roland Thunholm

2017 är ekipaget Paulinda Friberg och Di Lapponia T:s (HANN sto f-01 e Donnerhall-Argument, uppf Jocahim Tobaben) år. De har radat upp seger efter seger och gått obesegrade igenom allt de ställt upp i, i Sverige – förutom SM.
– Lapponia har gjort sin bästa säsong någonsin och det som 16-åring. Hon har världens största hjärta och är alltid en dröm att rida.

171022 Live Arena Dressage Power Young Rider Final Paulinda Friberg och Di Lapponia vann GP-Kür och därmed 100 000:- Photo: Roland Thunholm Code: 718 35
Segerekipaget in action. Roland Thunholm

Deras kür-program har en hög svårighetsgrad; 9,14. Få har ett program med högre svårighetsgrad.
– Kür handlar om att tänja på gränserna. Det är lätt att det blir tråkigt annars.

Men tråkigt var det sällan i Linköping – förutom för Amanda Eklund och ”Sune” som fick uppleva teknikstrul med musiken och som efter flera försök istället fick starta sist.

Arrangerade Dressage Power har bland annat som målsättning att ”skapa nya tävlingar och olika events med power, öppenhet och nytänk i fokus”. Före prisutdelningen bjöd Kristian von Krusenstierna och Peter Härnstam, grundare och ägare till Dressage Power på en egen uppvisning på käpphäst – till publikens stora jubel.

171022 Live Arena Dressage Power Young Rider Final Clara Espinosa och Gordon var 3:a i GP-Kür och fick därmed 25 000:-. Vann gjorde Pålinda Friberg med Di Lapponia, som fick 100 000:- och tvåa blev Malin Rinné och Scharmeur som för det fick 50 000:- Peter Härnstam står med vinnarchecken. Photo: Roland Thunholm Code: 718 35
Tre glada pristagare tillsammans med Peter Härnstam och den stora prischecken. Roland Thunholm

Totalt delades 220 000 kronor ut i finalen där segraren fick 100 000 kronor. Det ska vara den högsta prissumma som någonsin delats ut i svensk dressyr. Något som gladde Paulinda Friberg.
– Det drabbar rätt person. Jag jobbar som vanligt vid sidan om ridningen så de här pengarna betyder massor. Dressage Power Tour är ett fantastiskt initiativ som bara kommer bli bättre med åren, men jag tycker att alla dressyrryttare har en skyldighet att sprida sporten så att den både får den uppmärksamhet och de prispengar den förtjänar.

171022 Live Arena Dressage Power Young Rider Final Malin Rinné och Scharmeur var 2:a i GP-Kür och därmed 50 000:- Photo: Roland Thunholm Code: 718 35
Malin Rinné kom tvåa med Scharmeur. Roland Thunholm
171022 Live Arena Dressage Power Young Rider Final Clara Espinosa och Gordon var 3:a i GP-Kür och fick därmed 25 000:- Photo: Roland Thunholm Code: 718 35
Clara Espinosa på Gordon kom trea. Roland Thunholm

Andraplaceringen tog hemmaryttaren Malin Rinné med Scharmeur hand om och Clara Espinosa med Gordon kom trea.

I Grand Prix Special segrade Martin Gergou med Schneekoppe Dot Com (WESTF, f 2002, e Dollmann-Charmant AA, uppf Reiner Trilling, äg MG Dressage AB) på 66,078 procent.

Resultat

Här kan du se klipp från Dressage Powers tävlingar och även ett eftersnack från finaldagen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden