Sport
23 oktober 2018 14:50

Peder en av fem toppatleter i täten för vegetarisk satsning

KosthållningPrestera i världsklass på vegetarisk kost? Sveriges Olympiska Kommitté och Världsnaturfonden har startat ett projekt som ska visa att den ekvationen är möjlig. En av fem olympiska projektambassadörer är Peder Fredricson.

Peder en av fem toppatleter i täten för vegetarisk satsning
Peder Fredricson. ArkivFoto: Roland Thunholm

”Vego i världsklass” är ett projekt som drivs av Sveriges Olympiska Kommitté, SOK, och Världsnaturfonden, WWF. Syftet är utmana fördomar och myter om vegetarisk mat och ”att visa att det är möjligt för fler att ställa om till en mer hållbar livsstil”, skriver organisationerna i ett pressmeddelande.

Fem svenska världsidrottare och olympiska medaljörer blir ambassadörer för projektet: Charlotte Kalla, längdskidor, Hanna Öberg, skidskytte, André Myhrer, alpint, Max Salminen, segling och sist, men inte minst, Peder Fredricson, ridsport.

I sitt pressmeddelande skriver WWF och SOK att  ”I Sverige lever vi i dag som om vi hade fyra jordklot och maten vi äter står för en tredjedel av vår klimatpåverkan. Med olympiska idrottare som förebilder, med sina extrema krav på kosten, vill SOK och WWF tillsammans visa att det är möjligt att ställa om till mer hållbar mat och samtidigt kunna prestera i världsklass”.

Nya recept

En del i projektet är att utveckla det vegetariska köket för atleterna och kocken Gustav Johansson kommer att fram recept som är specialanpassade för elitidrottare. De kommer att uppfylla alla näringsmässiga krav och samtidigt vara miljömässigt hållbara, vilket kontrolleras av SOK:s och WFF:s experter.

Projektet löper under fyra års tid och under totalt 300 dagar kommer många svenska toppidrottare att serveras vegetarisk mat på läger och tävlingar. Först ut är de idrotter som projektets ambassadörer tillhör. I samband med kockarnas vistelser får ambassadörerna även möjlighet att lära sig mer om att äta vegetariskt och hållbart.

”För att vego ska vara ett alternativ för elitidrottare behöver vi utveckla det vegetariska köket. Vi är övertygade om att vi kan övervinna de näringsmässiga utmaningar som följer med en grön omställning så att de passar även idrottare med extrema krav på sin mat. Om våra främsta elitidrottare klarar detta så kan alla välja en mer hållbar kosthållning”, säger Linda Bakkman, kostrådgivare på SOK i ett pressmeddelande.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 90 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden