Ridsportens metoo– Ofta när det blåser så backar alla. Det är bra med granskning och viktigt att missförhållanden kommer upp till ytan, och tas tag i, för att vi ska bli bättre. Det säger Peder Fredricson i en intervju med Svenska Dagbladet.
Peder Fredricson: ”Sporten måste tåla att granskas”

Hästvärlden har sedan i höstas skakats av skandaler där elitryttare anklagats för att använda våldsamma metoder. I en lång intervju i Svenska Dagbladet säger Peder Fredricson att det finns likheter med metoo-rörelsen 2017.
Han säger också att det är viktigt, precis som under metoo, att inte döma folk på ryktesspridning, och undvika rättegångar i sociala medier.
Om sitt eget förhållningssätt säger han:
– Jag har ställt mig själv frågan: ”Kan jag stå för det jag gör”, och kommit fram till att jag kan det.
Han är tydlig med att granskning är bra för sportens utveckling.
– Ska sporten kunna växa ytterligare, vilket vi hoppas, så måste den tåla att granskas. Det är inte smärtfritt att växa. Men vi får aldrig glömma att det vackraste med vår sport är samspelet mellan häst och ryttare, säger han.
Så skulle Peder agera
I intervjun svarar Peder Fredricson också på frågor om vad som skiljer gamla tiders ridsport och hästhållning jämfört med dagens, hur mycket pengarna påverkar branschen, och vad han skulle göra om han såg någon kollega hantera sin häst på ett dåligt sätt.
På frågan om han skulle kunna tänka sig att rida bettlöst svarar Peder Fredricson:
– Det handlar inte om själva bettet, utan vem som håller i tyglarna och hur intresserad den personen är av hur hästen uppfattar det.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på