Avelsnyheter
4 april 2020 19:48
Ridsportplus

Per-Arne Persson: ”Jag har bara köpt en enda häst”

Dubbelt uppPer-Arne Persson, Klemedstorp stuteri i Skåne, har bara köpt en häst i hela sitt liv. Hon blev anmoder till alla hans uppfödningar – även årets nygodkända hingstar Saint Louis och Quercus.

Per-Arne Persson: ”Jag har bara köpt en enda häst”
Per-Arne Persson fick två hingstar godkända vid årets bruksprov. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Under årets bruksprov fick Per-Arne Persson två hingstar godkända. Både hans egen 4-åring Saint Louis och 5-åringen Quercus, som ägs av sin ryttare Yvonne Österholm, gick igenom bruksprovet med beröm godkänt.

Hur kändes det, du har ju nu tagit fram sex godkända hingstar sammanlagt?
– Det är ganska fantastiskt egentligen. Jag har ju en så liten uppfödning med i snitt bara två föl om året. Och i år blir det inga föl alls eftersom båda stona som var dräktiga resorberade i slutet av förra sommaren.
– Det roliga med det hela, tycker jag, är att jag under hela mitt liv bara köpt en enda häst – och det var den som blev grunden till hela min uppfödning.
– Jag gick en Flyingekurs 1972 och när jag var klar skulle jag köpa ett föl. Jag fick välja mellan tre och då tog jag ett sto e Romeo xx som vi döpte till Romance (F.2, Spindafamiljen). Hon är alltså anmoder till alla hästarna. Den sjunde generationen föl föddes i somras.

Saintlouisyvonneosterholm2rt-scaled
Saint Louis var så snäll som 2,5-åring att han fick vara kvar som hingst – i år blev han godkänd vid bruksprovet. Foto: Roland Thunholm
Quercusyvonneosterholm2rt
Yvonne Österholm köpte Quercus redan som föl och visade både honom och Saint Louis på bruksprovet. Foto: Roland Thunholm

Hur får du fram hästarna?
– Jag sköter allting själv kring hästarna där hemma. Numera är jag pensionär och kan ta det lite lugnare. Det finns runt 20 hästar på gården, inklusive fem unghästar på lösdrift.
– Jag har ett långt samarbete med Yvonne Österholm som utbildar hästarna. Hon köpte Quercus redan som föl.
– Saint Louis har en annan historia. Normalt kastrerar jag unghingstarna som 2,5-åringar men han var så snäll så när han sedan också fick fina betyg på 3-årstestet fick han vara kvar som hingst.

Jag sköter allting själv kring hästarna där hemma.

Vad har du för mål med dina uppfödningar?
– Att få fram Grand Prix-hästar i dressyr. Jag har lyckats med fyra-fem stycken, bland andra syskonen Molière (e Midt-West Ibi Light) som finns hos Mary Hannah i Australien och Marlow (e Martini), som båda är söner till Marlén (e Mowgli). Och så är där Charman (e Chapman) som är ett barnbarn till Marlén och som finns hos danska Anna Kasprzak.

Hur ser planerna ut inför kommande betäckningssäsong?
– Jag testar lite med embryotransfer från Dorina, som ju tävlar. Vi har fått ut tio ägg och sex av dem är befruktningsbara, sedan får vi se.
– Jag ska betäcka tre ston, Dorette (e Quaterback) och Denise (e Blue Hors Zack) som båda är döttrar till mitt bästa sto Delight, och Davina (e Don Schufro). Men vilka hingstar jag ska välja, det vet jag inte ännu.

Fakta

Per-Arne Persson

Perarnepersson
Per-Arne Persson Foto: Roland Thunholm

Namn: Per-Arne Persson

Bor: Klemedstorp stuteri, norra Skåne.

Gör: Föder upp dressyrhästar, parallellt med sambon Ingrid Olssons hopphästar. Är numera pensionär men arbetade tidigare som seminör på alla djurslag.

Antal hästar: Runt 20.

Mål: Att föda upp Grand Prix-hästar i dressyr.

Aktuell: Fick två uppfödningar godkända som hingstar vid årets bruksprov: Saint Louis (SWB f -16 e Blue Hors St. Schufro u Denice (F.2) e Blue Hors Zack-Don Schufro) och Quercus (SWB f -15 e Quaterback u Delight (F.2) e Don Schufro-Mowgli, äg Yvonne Österholm).

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 5/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden