Avelsnyheter
16 maj 2023 17:47
Ridsportplus

Per-Ola Forsberg:”Vi producerar, vi avlar inte bara”

ToppsportPer-Ola Forsberg har under flera år satsat på att producera hopphästar med sikte på de högsta klasserna. Stoet Accolade öppnade dörren ut i Europa och senast i raden att hitta nytt hem är Outlaw, som sålts till Belgien. Vi talar med Per-Ola om att på ett halvår sälja tre hästar till internationella toppryttare.

Per-Ola Forsberg:”Vi producerar, vi avlar inte bara”
Efter en lyckad hästförsäljning följde två till. Per-Ola Forsberg berättar om sin ”hästproduktion”. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Det är många års arbete som ligger bakom framgången med försäljning av hästar till hoppryttare i toppsporten. Två saker som sticker ut hos uppfödaren Per-Ola Forsberg är att han inte säljer sina hästar som föl och att hästarnas utbildning och utveckling inte lämnas åt slumpen, utan planeras noggrant.

  På sex månader har uppfödningarna Instrumental, Addressee och nu senast Outlaw hittat nya ägare och ryttare i toppsporten.
  – Jag vill att hästarna när de lämnar oss ska kunna gå 1,40-klasser så att de passar in i toppryttarnas tävlingskalender, då får hästarna bäst förutsättningar, förklarar Per-Ola Forsberg.

  Hur viktigt är det för dig att dina hästar hamnar rätt – hos ryttare som kan förvalta deras förmåga?
  – Vi producerar hästar, vi avlar inte bara. Därför är det viktigt att våra bästa hästar får chans att visa upp sina kvaliteter och det kan de göra med rätt ryttare. Det kan ibland innebära att vi kanske inte får ut högsta möjliga pris men i det längre perspektivet känns det mer väsentligt med det sportsliga. Med hästar som gör bra ifrån sig i sporten direkt, som Addressee med Sophie Hinners och Instrumental med Shane Breen, kommer också – i alla fall utomlands – respekt för oss som uppfödare. Med det kommer ett ökat intresse för vår verksamhet.

  Foto-niklas-thornblad-(gratis)_per-ola-outlawoutlaw-o-per-ola-hogupplost
  Per-Ola Forsberg rider och tävlar själv sina uppfödningar – här med Outlaw. Foto: Niklas Thörnblad

  Är det en skillnad på vad som är en bra häst i Sverige och utomlands?
  – Ja, till viss del. De vi möter är mer intresserade av funktionella, effektiva hästar som kan vinna kontra hur hästens teknik över hinder är. Så var det med Accolade, som på sitt sätt blev en dörröppnare för de andra. Jag försökte sälja henne här
  i Sverige men det blev David Will som tog över henne, fick tävlingsframgångar och på det sättet såldes hon snabbt i Tyskland.
  – Vårt arbete med hästarna är på sitt sätt att slipa på den diamant vi har så att den har möjlighet att glänsa när det gäller. En häst har ofta bara en chans att ge en bra känsla vid en provridning, den får inte fler gånger på sig. Bäst utfall får du om du då bara visar hästar som är grundligt förberedda, har stark fysik där knapparna fungerar – helt enkelt mogna för uppgiften att gå in i sporten med en ny ryttare.
  – Vi har vetat att vi har ett par hästar som är potentiellt riktigt bra och ibland har det känts konstigt att inte andra också har sett samma sak. Instrumental var lite av en snackis-häst men Addressee var det ingen som frågade oss om. Vi miste en av våra största talanger när Epreuve d’Artiste drabbades av epilepsi när han precis inlett en karriär med Richard Vogel och det var ett tungt avbräck.

  Hur gick den senaste affären med Outlaw till, vad ledde fram till den försäljningen?
  – Jag såg Antonia Pettersson Häggström när hon arbetade på Grevlunda och tyckte det var en fantastisk ryttare. Hon har frågat mig om några hästar tidigare men det har inte varit helt rätt läge. Antonia kontaktade mig om Outlaw eftersom de gillade en häst som vinner. Hon kom och provred på annandag påsk med Abdel Said. Efter det kom vi snabbt överens, så Outlaw är på plats i Belgien och direkt färdig för tävling i Hubside.

  Fakta

  Rapidsrock Stables

  • Personerna: Per-Ola Forsberg, 61 år, och hustrun Karin, 57 år, rider båda fortfarande och började en gång sin bana inom galoppen.
  • Namnet: Under namnet Rapidsrock Stables (Fors=rapid, berg=rock) föder de upp och producerar hopphästar i ett aktiebolag med svarta siffror sedan 2008.
  • Bor: Enbacka gård utanför Torna-Hällestad i Skåne.

  Fakta

  Tre hästar till toppsport

  Instrumental_bkl32_hrf_vb__kcl8432
  Instrumental Foto: Kim C Lundin

  Instrumental

  (SWB sto f -15 e Qualdandro u In Loco e Indoctro, uppf Rapidsrock AB) såld till Shane Breen. Tävlades 2022 av Peder Fredricson, i januari 2023 gjorde Shane Breen (IRL) de första starterna och i februari vann de sin första Grand Prix i Sharjah i Förenade Arabemiraten.

  Addressee_kl204_fhs3_kcl9503
  Addressee Foto: Kim C Lundin

  Addressee

  (Old sto f -14 e Messenger u Accolade e Chacco-Blue, uppf Rapidsrock AB) reds av tyske mästerskapsryttaren David Will under hösten 2021 till oktober 2022. Will och Richard Vogels beridare Sophie Hinners tog över i december 2022 med seger i Opglabeek, placering i Grand Prix i Leipzig och pallplats i 1,50-klass i Spanien. Såldes under senvintern till Will och Vogels häst-ägare som även äger Cepano Baloubet som Richard Vogel haft stora framgångar med i Wellington i vinter.

  Outlaw_kl2044_fhs3_kcl9907
  Outlaw Foto: Kim C Lundin

  Outlaw

  (Old sto f -14 e Untouchable (e Hors La Loi II) u Bonanza e Clinton II, uppf Rapidsrock AB)  såld till Antonia Pettersson Häggström och Abdel Saïd. Outlaw har producerats upp till 1,45 med en andraplats och startats av Jörgen Larsson, likt de andra hästarna i Sverige, men även Jenny Forsberg och
  Per-Ola Forsberg har tävlat stoet längs vägen. Under vintern har Outlaw vunnit flera klasser i 1,35-1,40.

  Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 8/2023.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden