Hoppning
2 juni 2019 21:47
Ridsportplus

Peter Erikssons om nya livet i Mexiko: ”Kul utmaning”

LångpendlareTio dagar hemma i Sverige, tre veckor i Mexiko – så ser Peter Erikssons hästliv ut numera. "Det fungerar fantastiskt bra," säger Peter som den här helgen är hemma och då passade på att tävla Malin Stiernswärds hästar på nationella meetinget på Henriksdals RF.

Peter Erikssons om nya livet i Mexiko: ”Kul utmaning”
Peter Eriksson syns inte till på svenska tävlingsbanor lika ofta sedan han började att arbeta i Mexiko. Bilden är tagen när han vann Breeders tillsammans med La Mourette 2015. Arkivbild: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Grevlunda, Douglas Lindelöw och Irma Karlsson får numera själv trimma sina hästar.

Det är inte mycket som skiljer från Europa på tävlingar. Kvaliteten är god och banbyggnaden bra. Peter Eriksson.

Peter Eriksson är upptagen på annat håll. Ända sedan flerfaldige mästerskapsmedaljören förutsättningslöst, på en inbjudan av Gustavo Ramos, åkte till Mexiko i januari, arbetar han på en gigantisk anläggning 13 mil från Mexico City.
– Jag tänkte först att det inte kändes så lockande men min familj tyckte att jag skulle prova. Det är jag glad för nu.

– Omgivningen och naturen är helt fantastiskt. Det är grönt och frodigt, på 2 000 meters höjd och med omgivande berg, berättar han.

Den mest kända mexikanska anläggningen är kanske Alfonso Romos La Silla. Men i landet finns flera stycken liknande hästmeckan, bland dem Santa Rosa där Peter och Fredrik Gustafsson, verkar.
– Här finns 180 hästar, alla med europeiskt blod, och 30 anställda. Varje år föds 30 föl. Ranchen har 500 hektar mark och vår träningsbana, på bästa fibersand, är 50 gånger 100 meter stor.

Ägs av bankfamilj

Santa Rosa ägs av en bankfamilj med stort intresse i hästar. Först var de inne i kapplöpningsbranschen men valde sedan att satsa på hopphästar.

Tillsammans med Fredrik Gustafsson, Emanuel Alvares och Gustavo Romos rider, utbildar och tävlar Peter hästarna.
– Lite kul med Emanuel Alvares. Det var han som köpte Spirit Magic av Royne Zetterman för några år sedan, säger Peter.
– Emanuel red hästen i världscupfinalen 2015 i Las Vegas.

– Jag rider ungefär tre hästar på morgonen och efter frukost blir det tre-fyra till. Jag håller dessutom i träningar.

Tävlar fader och dotter

Just nu är hingsten Selecto (e Chapultepec la Silla-Contender) hans bästa häst. Selecto verkar i aveln och Peter tävlar även en av hingstens döttrar Wager.
– Det var så roligt när jag tävlade far och dotter i samma klass, en 1,40-hoppning, berättar Peter.
– Jobbet i Mexiko är en otroligt kul utmaning att få fart på anläggningen.

Peter E Selecto
Peter Eriksson och Wager som han tävlar i Mexiko. Foto: Privat.
Banan
Utebanan på Santa Rosa där Peter Eriksson jobbar. Foto: Privat
Stallet
En del av stallarna på Santa Rosa där det totalt finns 180 hästar. Foto: Privat

Uppenbarligen går det bra. Nyligen var Peter, Fredrik, ett barnbarn till ranchägaren och en ung ryttare på ett fjortondagarsmeeting.
– Vi tog 18 placeringar och alla fyra vann klasser, berättar Peter.
– Det är inte mycket som skiljer från Europa på tävlingar. Kvaliteten är god och banbyggnaden bra. En skillnad är de fyra ryttare som närmast står i tur att starta får ett hinder var att hoppa fram på och det hindrar att det blir stressigt och kaos. Själva banorna är också större än vi är vana vid här hemma så det går verkligen att galoppera hästarna.

Flyger tillbaka på torsdag

På torsdag sätter sig Peter åter på planet till Santa Rosa, för en ny treveckorsperiod.
– Då är man laddad igen. Det är skönt att komma hem ibland, jag tror inte jag hoppat på jobbet om det varit på full tid.

Peters resor innebär att de hästar han tävlar för Malin Stiernswärds hästar inte är ute på banorna lika ofta som tidigare. Men det går bra ändå, bland annat var Hankypanky trea i en 1,35-hoppning på Henriksdals RF:s nationella tävlingar. Vann klassen gjorde unge Tom SvitzerAlida Nike, före Linnea Ericsson-Carey på Ringwood Cassero.

Tävlingarnas största klass var söndagens 1,45-hoppning. Enda dubbelnollen sattes av Jacob Hellström med Chuck Bass (e Centadel-Kannan). Både tvåan Linda Heed med Laurien van Orshof och trean Anna Persson med Cerion L hade två hinder ner i omhoppningen.

Dansk banbyggare

Banbyggaren hade den här gången hämtats från Danmark. Det var FEI level 3-domaren Erling Simonsen som stod för bandesignen.
– Vi är nöjda, Kanske var hindren lite för höga den första dagen men sedan kom de på rätt nivå och vi har dessutom fått en massa trevliga linjer att rida, tyckte ryttaren Anna Hassö.

Det är Ebba Berglöf som ligger bakom tävlingarna på gården Världs Ände. Här ordnas tävlingar ganska ofta och varje gång kan besökarna notera förbättringar. Den här gången hade en ny tillfartsväg lagts.
– Ambitionen är ju att göra allt bättre och vi ser nu fram emot vårt stora meeting med 1,50-hoppning, säger Ebba.

Resultat, Henriksdal

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden