Hoppning, Ridsport Play
26 februari 09:36

Peter Lundström om världscupbanan: ”Det ska vara lite wow och lite ooo”

GHS 2023Det blir 14 hinder i världscupbanan i eftermiddag, men mycket mer än så vill Peter Lundström inte avslöja i förväg.
− Det ska bli skön sport med lite Wow och lite Ooo, lovar han.

Peter Lundström om världscupbanan: ”Det ska vara lite wow och lite ooo”
Peter Lundström och Claes Hansen går banan inför söndagens 1,45-klass. Foto: Pernilla Hägg

Sakta men säkert höjs svårighetsgraden under Gothenburg Horse Show, för att landa i söndagens världscup. Banan i torsdagens stora klass hade 12 hinder, fredagsklassen ytterligare ett och på finalbanan blir det 14 hinder.

I upplägget på Scandinavium ingår också att ge ryttarna en möjlighet att göra sig redo för världscupfinalen.

− Fredagens bana använde ryttarna sig av som en förberedelse för finalen i Omaha, där det börjar med en bedömning C, säger Peter Lundström, Sveriges mest meriterade banbyggare och den som leder banbyggarteamet på Scandinavium.

Peter Lundström Foto Pernilla Hägg
Peter Lundström Foto: Pernilla Hägg

Med en bedömning C omvandlas fel till tid, så ett nedslag innebär inte att man är ute ur leken om tiden är bra.
− Vi gjorde vad vi kunde av de där 1,50 på fredagskvällen, även om det ”bara” var 1,50.

Att startfältet på Gothenburg Horse Show är spretigt, med allt från världsettan till svenska juniorer och hästar som debuterar på höjden, är inget banbyggaren tar hänsyn till.

− Är det en Europafinal så är svaret snarare att v bygger för de bästa än för de svaga. Vi kan inte anpassa oss nedåt, utan det är toppsport och det måste det få vara.

Vad kan vi vänta oss i eftermiddag?
− Stort och mycket, och mycket hoppning, och väldigt mycket Scandinavium med blommor och fullsatta läktare, och den härliga, lite ovanliga utformningen av manegen.

Under Scandinaviums första år var blommorna så dominerande att Harvey Smith gjorde en grej av att hoppa över dem, men så är det inte längre.
− Nej, vi har nog tänkt om lite där. Det är vackra blommor men mer anpassat med dekorationer. Det är ju kul om man ser hästarna från sidan och inte bara blommorna.

Och hur blir det med sista hindrets förbannelse?
− Ja, vi svenskar tror ju att det var så sist det var världscup i Göteborg, eftersom svenskarna rev sista hindret. Men det var inte väldigt många rivningar på det.
− Peder lade in ett språng där som han aldrig gör annars. Jag frågade honom efteråt, och han sade att så var det. Han försökte safa lite och hästen förstod inte vad han gjorde, så med med svenska mått var det en förbannelse.

Så ingen sista hindrets förbannelse i eftermiddag?
− Nej, nej, det blir bara möjligheter, men vi vill skapa lite skön sport upp till mållinjen. Det ska vara lite wow och lite ooo.

I fredags gästade Peter Lundström Ridsports studio och pratade om banbygge och hästvälfärd

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden