Hoppning, Ridsport Play
18 november 2022 16:27
Ridsportplus

Kolla klippet: SWB-hästen som tar för sig i femstjärnig Grand Prix

InternationelltHan kom till danska hoppstjärnan Andreas Schou som 5-åring, men det är först nu som 11-åring som SWB-valacken Independent har blommat ut med två fjärdeplaceringar i femstjärnig Grand Prix inom två veckor. "Det har tagit tid att få honom stark," säger ryttaren om hästen som hans svärmor Lotta West har fött upp. Kolla in klippet på ekipagets GP-runda i Lyon och läs om de stora framtidsplanerna.

Kolla klippet: SWB-hästen som tar för sig i femstjärnig Grand Prix
Andreas Schou och Independent. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Egentligen lades grunden till att Andreas Schou och Independent (SWB val f 2011 e Diamant de Revel-Careful, uppf Westlife AB, äg Schou Absolute Horses och Westlife AB) blev ett världsekipage redan när danska ryttaren red valackens halvsyster A-Girl (SWB sto f 2010 e A-Dur-Careful uppf Westlife AB) på EM i holländska Rotterdam 2019.

  Vi kände att det var lätt att det går fel med en sådan häst och ville verkligen ge honom tid. Andreas Schou om Independent.

  Då fanns Independent i stallarna hos Absolute Horse i södra Danmark dit han kom när han var fem år, men det var Andreas Schous fru Jannike West-Schou som red hästen hennes mamma Lotta West har fött upp.

  – Vi gjorde inte så mycket med honom till en början. Vi har alltid tyckt att det är en bra häst och att han hoppar fantastiskt, men han var lite svag. Samtidigt är han väldigt försiktig och vill alltid göra rätt. Vi kände att det var lätt att det går fel med en sådan häst och ville verkligen ge honom tid, säger Andreas Schou.

  Skaffade rutin

  Jannike West-Schou red och tävlade SWB-valacken tills han var nio år med undantag från enskilda inhopp av maken. Valacken har varit med på massor av tävlingar upp till och med 1,45-nivå.
  – Vi ville ge honom rutin samtidigt som vi bara ville att han skulle få goda erfarenheter med sig, att han skulle känna sig bekväm med att tävla. Jag tror att det har varit nyckeln för att lyckas hela vägen.

  2020 tog Andreas Schou över tyglarna mer permanent och gick upp ett snäpp i klasserna.
  – När han var tio år satte vi lite mer press på honom och då klarade han det jättebra. Att ge honom den extra tiden har gjort honom gott. Nu i år har han tagit klivet upp till femstjärnig nivå och gjort det med bra resultat, säger Andreas Schou.

  Två fjärdeplaceringar

  Independent var fyra i franska Lyons femstjärniga GP-hoppning i slutet av oktober, bara två veckor efter att han även var fyra i Oslos femstjärniga GP-klass som reds under världscupmeetinget där. Men även dessförinnan har valacken levererat med flera fyr- och femstjärniga GP-placeringar.

  Se ekipagets GP-runda i franska Lyon nedan. 

   

  – Han är otroligt trevlig att rida och  den snällaste hästen du kan tänka dig, vilket barn som helst kan rida honom, säger Andreas Schou.
  – Det enda med honom är att han vara lite ängslig på framhoppningen när det är många andra hästar runt omkring.

  Svärmor Lotta West köpte Independents mamma av Paul Schockemöhle till dottern som tävlinghäst. Men stoet, som nu är 17 år, skadade sig som unghäst och sattes i avelsboxen. Hennes avkomma A-Girl är nu såld till USA:s Sophia Siegel och blev tvåa i en världscuphoppning nyligen.

  Ännu ett syskon

  Hemma hos Andreas Schou går stoets 5-åriga avkomma e Nintender som ägs av Lotta West.
  – Jag och Andreas har ett bra samarbete med flera hästar nu, säger Lotta West som numera äger Independent tillsammans med sin svärson.
  – Han har gjort underverk med både A-Dur och Independent. Han har en bra plan för alla hästar och tar inte ut dem på något som de är inte klara för, fortsätter hon.

  Nu närmast väntar världscuptävlingarna i Madrid och sedan ytterligare någon världsuptävling för det nya toppekipaget.
  – Efter det får jag se hur jag gör. Om jag har världscuppoäng och chans att komma till final satsar jag på det under vårsäsongen. Han är också helt klart aktuell för EM nästa år, säger Andreas Schou.

  Fakta

  Andreas Schou

  Gren: Hoppning.
  Bor: I Sommersted, södra Danmark, driver företaget Absolute Horses tillsammans med sin bror Christian Schou.
  Ålder: 36 år.
  Familj: Gift och har barn tillsammans med svenska Jannike West-Schou.
  Meriter: Har ridit mästerskap för Danmark ända sedan juniortiden, bland annat OS i Tokyo och VM i Caen.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 98 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden