Hoppning
1 mars 2022 17:18
Ridsportplus

Petronella Andersson GP-tvåa i Wellington

FramgångarSpetstruppens Petronella Andersson har startat upp säsongen i Wellington och visar storform med flera fina placeringar bara i helgen. Ridsport har pratat med "Nella" om hennes topphästar, fördelen med att starta upp i Florida och vikten av att hålla sin plan.

Petronella Andersson GP-tvåa i Wellington
Petronella Andersson hann tävla flitigt på den spanska solskenstouren innan avfärden till Wellington, dit hennes främsta hästar åkte i förväg. Foto: Annelie Frank

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Petronella Andersson är en del av den svenska spetstruppen och startar sedan några veckor upp säsongen i Wellington. Det är rätt in i hetluften för svenskan som har klarat hettan bra.

    På söndagen tog hon hem andraplatsen i den femstjärniga 1,50-klassen med Halita O. Ekipaget gick i mål dubbelt felfritt med omhoppningstiden 34,87 sekunder. Stoet är hennes andrahäst som hon tror kan börja dra jämsides med landslagshästen Castres Van De Begijnakker Z.

    Vann klassen gjorde teamkamraten från Stephex Stables, Daniel Deusser, på hästen Kiana Van Het Herdershof. Ekipaget passerade mållinjen på tiden 33,36 sekunder. Startfältet bjöd på idel toppryttare och totalt 52 startande. 24 750 dollar betalades ut för förstaplatsen medan andraplatsen gav 15 000 dollar.

    Fler starka insatser

    I stora, penningstinna Lugano Diamonds Grand Prix var Petronella Andersson och hennes Castres Van De Begijnakker Z liksom många andra ekipage ett nedslag från omhoppning. Endast fem av 40 startande ekipage gick till omhoppning och tre var dubbelt felfria.

    Vann gjorde irländaren Bertram Allen med hästen Pacino Amiro, och kunde därmed räkna hem 133 980 dollar. Det motsvarar cirka 1,3 miljoner kronor. Petronella Andersson red in på elfte plats och fick cirka 40 000 kronor för den bravaden.

    Petronella Andersson höll sig även framme i 1,45-klassen i början av helgen, där hon var sjua med Nithard Van De Peerdenhoeve som är en av hennes hästar i landslagets utvecklingsgrupp. De två andra är Halita O och Clapton Mouche. 1,45-klassen vanns av amerikanen McLain Ward med hästen Catoki.

    ”Har ett hjärta av guld”

    Castres Van De Begijnakker Z är Petronella Anderssons hjärtehäst som hon har ridit sedan valacken var sju år gammal.
    – Castres har ett hjärta av guld och är en riktig kämpe. Han har en lite speciell teknik, han skruvar sig lite och korsar sina ben åt höger och vänster. Som unghäst kunde man tycka att det var något negativt att han var lite svår i kroppen. Vissa hästar har ju en väldigt naturlig teknik medan han gör det aningen svårare för sig själv.

    – Nu har han ändå visat att han löser det genom sin mentalitet och kraft i språnget. Det är nog det som utmärker honom mest. Han har alltid visat stor vilja och fajtas verkligen med dig som ryttare. Det ger en väldigt stor trygghet att veta att din häst vill hoppa, säger Petronella Andersson.

    Hon har flera hästar på tillväxt, men efter Castres Van De Begijnakker Z är Halita O den som hon hyser lite extra tilltro till.
    – Hon är lite mer av en dam får man säga. Hon har också ett väldigt stort hjärta, men lite mer karaktär än Castres, ungefär som de flesta ston. Det är också en väldigt ärlig häst som alltid vill göra sitt bästa, säger Petronella Andersson, som har ridit Halita i två år.

    Fördel att starta upp i Florida

    Teamet på Stephex Stables åker till Wellington varje år, men i år kom det extra lägligt eftersom många av de stora tävlingarna tidigt ställdes in på grund av pandemin. Petronella Andersson hann dock starta upp säsongen med de lite yngre hästarna i Oliva innan det var dags för avfärd till Florida.

    – Oliva är väldigt bra när du vill börja bygga upp hästarna i början av året, men där finns det max trestjärnig nivå. Vill du rida mer och större finns det inte i Oliva och inte heller i övriga Europa så tidigt på säsongen. Att sätta igång hästarna utomhus i Wellington känns som en extra stor fördel just i år, då är man redo när säsongen väl kör igång i Europa.

    – Förra året åkte jag inte till Wellington eftersom mina hästar inte kändes redo för det, det är ganska tufft och en väldigt hög lägstanivå. Eftersom det är ganska dyrt att åka hit, åker vi också för att prestera, inte bara för att träna.

    Tanken är att vara på plats och tävla i åtta veckor, där hästarna får växla sinsemellan.
    – Det är väldigt viktigt att göra upp en bra plan när man åker till Wellington. Det är tävling varje helg och mycket prispengar, men det gäller att inte dras med i det. Du måste hålla din plan och göra det som du tror passar bäst för respektive häst. Vissa går större och vissa går mindre klasser, och varje häst har en individuell plan.

    Resultatlista 1,50-klassen.
    Resultatlista Lugano Diamonds Grand Prix.
    Resultatlista 1,45-klassen.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden