Hoppning
1 augusti 2020 22:42
Ridsportplus

Philip Svitzer GP-segrare med buköppnade stjärnhästen

Baltic CupPhilip Svitzer höll den svenska fanan högt på Baltic Cup i danska Fredensborg under lördagen. Tillsammans med Exclusief gick han i mål som enda dubbelnollan och vann därmed junior-Grand Prixen som gick i 1,40. "Det var en positiv överraskning", säger Philip Svitzer som är väldigt glad över sin häst som buköppnades i höstas.

Philip Svitzer GP-segrare med buköppnade stjärnhästen
Philip Svitzer och Exclusief. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Philip Svitzer red två hästar i lördagens junior-GP på Baltic Cup i danska Fredensborg och var snubblande nära att landa dubbelt i topp med bägge. Men det blev Exclusief som plockade hem segern genom att nolla i både grunden och omhoppningen. En prestation som ingen annan lyckades med i det 16 starter starka startfältet. Endast två ryttare gick till omhoppning, dansken Frederik Fensholt gick ut först och fick ett nedslag med hästen Carolus K Dhi.

– Jag tänkte om att jag bara rider lite lugnt så kommer vi gå felfritt. Att rida lugnt är förstås också en risk, för om jag hade fått ett nedslag hade det blivit lite panik i slutet. Men eftersom min häst var så fin i grunden var jag ändå säker på att han förmodligen skulle gå felfritt, säger Philip Svitzer som precis kört av färjan från Danmark.

Det var ingen blygsam bana som den danske banbyggaren hade lyckats få till. Grunden bestod av 16 språng som svepte över hela den stora banan med kluriga relaterade avstånd på böjda spår.
– Det var en väldigt lång bana och extrem högt och väldigt maxat, det var verkligen en riktig finalrunda. Det har varit väldigt genomtänkta banor hela helgen, efter varje hinder har det alltid funnits en svårighet, berättar Philip Svitzer.

Han var snubblande nära att rida felfritt även med andra hästen Alida Nike, men en touch på tredje sista hindret gav ekipaget en tredje plats efter Fensholt.
– Det var ett skitpet på en grymt stor oxer. Hon har varit lite pigg i helgen men hon hoppade fantastiskt.

Equestrian Sport
Tom Svitzer och Alida Nike. Tom är Philips storebror och den som utbildat Alida Nike. Foto: Roland Thunholm

Buköppnades i höstas

Philip Svitzer gör egentligen ingen skillnad mellan sina hästar, bägge är lika bra, menar han. Men att vinna med Exclusief var väldigt speciellt.
– Jag har inte varit lika säker med honom, vi har bara hoppat en 1,40 efter att han buköppnades i höstas. Det var verkligen en positiv överraskning att han var felfri i grunden och att vi sedan även kunde vinna på det. Men bägge två är jättefina och har jättebra kapacitet.

Nästa anhalt på tävlingsschemat är SM i Falsterbo med både Exclusief och Alida Nike. Philip Svitzer kunde inte vara mer nöjd med uppladdningen.
– Det känns väldigt kul att få tävla på Falsterbo med två hästar som är i så bra form. Att få rida på den stora gräsbanan är lite speciellt.

Philip Svitzer skulle ha ridit där redan 2018 med stjärnponnyn Zabrino, men en mardrömsmätning gjorde plötsligt den internationellt rutinerade ponnyn till häst. Något som satte stopp för både EM och start i Falsterbos internationella ponny-GP det året. Under 2019 fick Philip Svitzer dispens för att rida Zabrino i hästklasser i Sverige, men 2020 nekades ekipaget den möjligheten. Så i år har Zabrino gått som ponny i Sverige, och här kommer han att vara ponny livet ut – och internationellt får han enbart tävlas som häst, berättar Philip Svitzer.

190728_sm_rolandthunholm_philipsvitzer
Philip Svitzer och Zabrino vann SM-guld 2018. 2019 tog de brons. Foto: Roland Thunholm

Den explosiva lilla fuxen har även han varit med i Danmark och visat framfötterna med placeringar i 1,20 och 1,25. Men även om Philip Svitzer hoppar Zabrino på samma ponnyhöjder, är det en utmaning att göra det med hästavstånd.
– Storhästklasserna blir mycket svårare, eftersom jag hela tiden kommer lite fel med ”Zirre”. Jag måste komma med för mycket galopp och lite för snabbt för att han ska räcka fram. Men jag tycker att vi löser det väldigt bra. Jag känner honom så pass bra.

Till hösten går Philip Svitzer sista året på ridgymnasiet i Helsingborg och därefter blir det hästar på heltid, berättar han. Nästa år blir han young rider och att han har hästarna för att slåss på toppnivå är han övertygad om. Dessutom finns det lite yngre hästar på tillväxt i stallet.
– Planen är att jag ska vara hemma och satsa hela young rider-tiden ut. Det är jag väldigt säker på i alla fall, säger han och tillägger att därefter kanske det kan vara läge att vidga ryttarvyerna utanför hästgården hemma i skånska Maglaby.

Resultatlista 1,40 Baltic Cup

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden